Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Primjena ekstrakata kore mandarine pri izradi biofilmova na bazi pektina (CROSBI ID 419858)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Hasanbegović, Alisa Primjena ekstrakata kore mandarine pri izradi biofilmova na bazi pektina / Ninčević Grassino, Antonela (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2018

Podaci o odgovornosti

Hasanbegović, Alisa

Ninčević Grassino, Antonela

hrvatski

Primjena ekstrakata kore mandarine pri izradi biofilmova na bazi pektina

U ovom radu određen je kemijski sastav kore mandarine, a potom su njeni ekstrakti upotrijebljeni pri izradi biofilmova na bazi pektina. Ekstrakti kore mandarine pripremljeni su ekstrakcijom 7, 5, 15 i 30 g svježe i usitnjene kore u deioniziranoj vodi, na vodenoj kupelji pri 60 °C u vremenu od 3 h. Biofilmovi s pektinom kao osnovnim sastojkom, uz dodatak glicerola i kalcijeva klorida kao plastifikatora i umreživača, bez i sa dodatkom priređenih ekstrakata karakterizirani su FTIR spektroskopijom. Rezultati su pokazali da se biofilmovi pripremljeni s vodom i ekstraktima kore mandarine razlikuju po intenzitetu IR apsorpcijskih vrpci, koje rastu proporcionalno masenim udjelima ekstrakata ukazujući na prisutnost polifenola. Zaključno, svi pripravljeni biofilmovi pogodni su kao potencijalna sirovina za oblaganje proizvoda, s time da filmovi pripravljeni s većim masenim udjelima kore mandarine mogu vjerovatno utjecati i na poboljšanje funkcionalnih, nutritivnih i organoleptička svojsta proizvoda, u odnosu na čisti pektinski biofilm.

biofilm ; FTIR spektroskopija ; kora mandarine ; pektin

nije evidentirano

engleski

Application of mandarine peel extracts for preparation of biofilms based on pectin

nije evidentirano

biofilm ; FTIR spectroscopy ; mandarine peel ; pectin

nije evidentirano

Podaci o izdanju

31

13.06.2018.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija, Kemija