Primjena ekstrakata kore mandarine pri izradi biofilmova na bazi pektina (CROSBI ID 419858)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Hasanbegović, Alisa
Ninčević Grassino, Antonela
hrvatski
Primjena ekstrakata kore mandarine pri izradi biofilmova na bazi pektina
U ovom radu određen je kemijski sastav kore mandarine, a potom su njeni ekstrakti upotrijebljeni pri izradi biofilmova na bazi pektina. Ekstrakti kore mandarine pripremljeni su ekstrakcijom 7, 5, 15 i 30 g svježe i usitnjene kore u deioniziranoj vodi, na vodenoj kupelji pri 60 °C u vremenu od 3 h. Biofilmovi s pektinom kao osnovnim sastojkom, uz dodatak glicerola i kalcijeva klorida kao plastifikatora i umreživača, bez i sa dodatkom priređenih ekstrakata karakterizirani su FTIR spektroskopijom. Rezultati su pokazali da se biofilmovi pripremljeni s vodom i ekstraktima kore mandarine razlikuju po intenzitetu IR apsorpcijskih vrpci, koje rastu proporcionalno masenim udjelima ekstrakata ukazujući na prisutnost polifenola. Zaključno, svi pripravljeni biofilmovi pogodni su kao potencijalna sirovina za oblaganje proizvoda, s time da filmovi pripravljeni s većim masenim udjelima kore mandarine mogu vjerovatno utjecati i na poboljšanje funkcionalnih, nutritivnih i organoleptička svojsta proizvoda, u odnosu na čisti pektinski biofilm.
biofilm ; FTIR spektroskopija ; kora mandarine ; pektin
nije evidentirano
engleski
Application of mandarine peel extracts for preparation of biofilms based on pectin
nije evidentirano
biofilm ; FTIR spectroscopy ; mandarine peel ; pectin
nije evidentirano
Podaci o izdanju
31
13.06.2018.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb