Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Određivanje udjela proteina u visokoproteinskim pločicama (CROSBI ID 420262)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Birovčec, Ivana Određivanje udjela proteina u visokoproteinskim pločicama / Krpan, Marina (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2018

Podaci o odgovornosti

Birovčec, Ivana

Krpan, Marina

hrvatski

Određivanje udjela proteina u visokoproteinskim pločicama

U današnje vrijeme zanimanje za proteinskim dodacima u prehrani sportaša i tjelesno aktivnih osoba u stalnom je porastu. Oni ih koriste u više svrha pa tako i za povećanje mišićne mase ili na primjer preoblikovanje tijela, no često nisu dovoljno informirani o njima. Naime, sastav na nutritivnoj deklaraciji proizvoda nije uvijek u skladu sa stvarnim sastavom čime se ugrožavaju potošači i kvaliteta samog prizvoda. Stoga je cilj ovog rada bio odrediti udjel proteina u visokoproteinskim pločicama i usporediti ga s prehrambenim deklaracijama proizvoda. Udio proteina određen je u 10 uzoraka visokoproteinskih pločica, a za određivanje je korištena metoda po Kjeldahlu. Svi analizirani uzorci s obzirom na %-tak proteina u skladu su s Uredbom (EZ) br. 1924/2006 o prehrambenim i zdravstvenim tvrdnjama koje se navode na hrani te time spadaju u visokoproteinske proizvode. Utvrđena odstupanja deklaracije proizvoda nalaze se unutar dopuštene granice koju je odredila Hrvatska agencija za hranu.

Kjeldahl, proteini, sigurnost hrane, visokoproteinske pločice

nije evidentirano

engleski

Determination of the protein fraction in highprotein bars

nije evidentirano

food safety, high protein bars, Kjeldahl, proteins

nije evidentirano

Podaci o izdanju

25

18.06.2018.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija