Kemijski sastav espresso kave "Kimbo" i otpada nastalog njenim konzumiranjem (CROSBI ID 420371)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Brnica, Bojana
Ninčević Grassino, Antonela
hrvatski
Kemijski sastav espresso kave "Kimbo" i otpada nastalog njenim konzumiranjem
Tijekom priprave napitka espresso kave zaostaje čvrsti ostatak, koji se obično sakuplja i baca. U ovom radu je određen kemijski sastav otpada nastalog konzumiranjem espresso kave „Kimbo“ u cilju valorizacije njegovih nutritivnih i fitokemijskih svojstava. Također, provedena je i kemijska analiza izvornog uzorka „Kimbo“ kave radi usporedbe dobivenih parametara. Sadržaj vlage, pepela, masti, celuloze i lignina određen je gravimetrijskom metodom, dok su ukupni fenoli, flavonoidi, šećeri i proteini određeni UV/Vis spektrofotometrijom. Dobiveni rezultati su pokazali značajne razlike u kemijskom sastavu espresso kave i njenom otpadu, pri čemu je utvrđeno da otpad sadrži manje ukupnih fenola, flavonoida, šećera i proteina od izvornog uzorka, no više masti i lignina. Bez obzira na niže dobivene vrijednosti nekih od analita, otpad kave sakupljen nakon njena konzumiranja može predstavljati iznimno pogodan biosupstrat za izolaciju različitih spojeva. No, daljnja istraživanja treba usmjeriti na ekstrakcije manje skupine ciljanih analita i njihove primjene u prehrambenoj industriji.
Espresso kava ; Kemijski sastav kave ; UV/VIS spektrofotometrija ; Otpad kave
nije evidentirano
engleski
Chemical composition of espresso coffee "Kimbo" and waste formed after its consuption
nije evidentirano
espresso coffee ; chemical composition of coffee, UV/VIS spectrophotometry ; coffee waste
nije evidentirano
Podaci o izdanju
32
09.07.2018.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb