Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Kemijski sastav espresso kave "Kimbo" i otpada nastalog njenim konzumiranjem (CROSBI ID 420371)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Brnica, Bojana Kemijski sastav espresso kave "Kimbo" i otpada nastalog njenim konzumiranjem / Ninčević Grassino, Antonela (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2018

Podaci o odgovornosti

Brnica, Bojana

Ninčević Grassino, Antonela

hrvatski

Kemijski sastav espresso kave "Kimbo" i otpada nastalog njenim konzumiranjem

Tijekom priprave napitka espresso kave zaostaje čvrsti ostatak, koji se obično sakuplja i baca. U ovom radu je određen kemijski sastav otpada nastalog konzumiranjem espresso kave „Kimbo“ u cilju valorizacije njegovih nutritivnih i fitokemijskih svojstava. Također, provedena je i kemijska analiza izvornog uzorka „Kimbo“ kave radi usporedbe dobivenih parametara. Sadržaj vlage, pepela, masti, celuloze i lignina određen je gravimetrijskom metodom, dok su ukupni fenoli, flavonoidi, šećeri i proteini određeni UV/Vis spektrofotometrijom. Dobiveni rezultati su pokazali značajne razlike u kemijskom sastavu espresso kave i njenom otpadu, pri čemu je utvrđeno da otpad sadrži manje ukupnih fenola, flavonoida, šećera i proteina od izvornog uzorka, no više masti i lignina. Bez obzira na niže dobivene vrijednosti nekih od analita, otpad kave sakupljen nakon njena konzumiranja može predstavljati iznimno pogodan biosupstrat za izolaciju različitih spojeva. No, daljnja istraživanja treba usmjeriti na ekstrakcije manje skupine ciljanih analita i njihove primjene u prehrambenoj industriji.

Espresso kava ; Kemijski sastav kave ; UV/VIS spektrofotometrija ; Otpad kave

nije evidentirano

engleski

Chemical composition of espresso coffee "Kimbo" and waste formed after its consuption

nije evidentirano

espresso coffee ; chemical composition of coffee, UV/VIS spectrophotometry ; coffee waste

nije evidentirano

Podaci o izdanju

32

09.07.2018.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Kemija, Prehrambena tehnologija