Promjena sastojaka okusa i arome piva donjeg vrenja tijekom čuvanja u različitoj ambalaži (CROSBI ID 421166)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Car, Ana
Šantek, Božidar
Trontel, Antonija
hrvatski
Promjena sastojaka okusa i arome piva donjeg vrenja tijekom čuvanja u različitoj ambalaži
U ovom radu praćena je promjena koncentracije hlapivih sastojaka arome i okusa piva donjeg vrenja tijekom čuvanja od šest mjeseci. Tijekom čuvanja piva dolazi do promjene kemijskog sastava piva i tvorbe nepoželjnih sastojaka arome. Analiza je provedena u uzorcima piva pakiranim u četiri različite vrste ambalaže: povratna staklena boca, PET ambalaži (Amasorb, 2%, 33g, Poliprotect, 36g i Amasorb, 4%, 36g). Koncentracija hlapivih spojeva u uzorcima piva određivana je kromatografskom metodom HS-GC-FID i HS-GC-MS sustavom. Na osnovi rezultata ovog rada može se zaključiti da koncentracije hlapivih sastojaka arome i okusa piva odgovaraju standardima kvalitete pretpostavljene za pivo donjeg vrenja i nakon šest mjeseci skladištenja, neovisno o vrsti ambalaže.
pivo donjeg vrenja, skladištenje, hlapive komponente piva, kromatografija (HS-GC-FID i HS-GC-MS), različita ambalaža
nije evidentirano
engleski
Changes of flavour and aroma compounds of laer beer during storage in different packaging
nije evidentirano
lager beer, storage, volatile organic compounds, chromatography (HS-GC-FID and HS-GC-MS), different packaging
nije evidentirano
Podaci o izdanju
45
20.07.2018.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb