USPOREDBA PARAMETARA KAKVOĆE RAZLIČITIH VRSTA PIVA TIJEKOM VRENJA I ODLEŽAVANJA (CROSBI ID 421168)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Papaik, Ivana
Šantek, Božidar
Trontel, Antonija
hrvatski
USPOREDBA PARAMETARA KAKVOĆE RAZLIČITIH VRSTA PIVA TIJEKOM VRENJA I ODLEŽAVANJA
U ovom radu provedeno je utvrđivanje aromatskog profila piva i kvalitete lager i ale piva. Utjecaj na aromatski profil piva imaju korištene sirovine (slad, hmelj), vrsta kvasca, voda te sam proces proizvodnje i odležavanja piva. Tijekom istraživanja korišteni su uzorci tri različite vrste piva iz Pivovare Medvedgrad: Indian Pale Ale (IPA), tamnog lagera piva „Grička vještica“ i čokoladnog stout piva „Fantom“. Za proizvodnju piva pivovare Medvedgrad korišten je pivski kvasac Saccharomyces cerevisiae. U navedenim vrstama piva praćeni su različiti pokazatelji tijeka glavnog i naknadnog vrenja piva kao što su: koncentracija biomase kvasca, osnovnih sastojaka (šećeri, glicerol, alkohol) te koncentracija lakohapivih sastojaka (acetaldehid, esteri, viši alkoholi).
lager pivo, stout pivo, ale pivo, hlapive komponente, HPLC analiza, HS-GC-FID analiza
nije evidentirano
engleski
COMPARISON OF BEER QUALITY PARAMETERS DURING THE FERMENTATION AND MATURATION
nije evidentirano
lager beer, ale, stout, volatile compounds, HPLC analysis, HS-GC-FID analysis
nije evidentirano
Podaci o izdanju
52
02.07.2018.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb