Primjena bučine pogače u pekarskoj industriji (CROSBI ID 665422)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa
Podaci o odgovornosti
Voučko, Bojana
hrvatski
Primjena bučine pogače u pekarskoj industriji
Bučina pogača je bezglutenski nusproizvod proizvodnje ulja koju karakterizira visoki udio proteina, nezasićenih masnih kiselina, vlakana i minerala. Zbog svog poželjnog kemijskog sastava, koristi se kao gnojivo i hrana za životinje te kao sirovina za izolaciju proteina i proteinskih hidrolizata. Njegova prehrambena vrijednost ukazuje na potencijal uključivanja u prehranu ljudi a novija istraživanja su usredotočena na uključivanje brašna bučine pogače u pekarsku industriju. Osim kao sirovina za obogaćivanje i povećanje prehrambene vrijednosti pekarskih proizvoda, bučina pogača povećava sposobnost apsorpcije vode što može poboljšati teksturu proizvoda. Zbog svega navedenog treba poticati uzgoj ovog autohtonog usjeva te razvijati recepture za glutenske i bezglutenske pekarske proizvode sa dodatkom bučine pogače.
bučina pogača, nusproizvod
nije evidentirano
engleski
Application of pummpkin seed cake in the food industry
nije evidentirano
bučina pogača, nusproizvod
nije evidentirano
Podaci o prilogu
2018.
nije evidentirano
Podaci o matičnoj publikaciji
Podaci o skupu
Hrvatski pekar 2018, 18 kongres pekarstva, mlinarstva i slastičarstva
pozvano predavanje
13.04.2018-13.04.2018
Varaždin, Hrvatska