Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Usporedba vezanja AFM1 iz mlijeka živim, mrtvim i liofiliziranim stanicama BMK (CROSBI ID 254485)

Prilog u časopisu | stručni rad | međunarodna recenzija

Jakopović, Željko ; Čanak, Iva ; Romac, Anamarija ; Kuharić, Željka ; Bošnir, Jasna ; Ivešić, Martina ; Frece, Jadranka ; Pavlek, Željka ; Markov, Ksenija Usporedba vezanja AFM1 iz mlijeka živim, mrtvim i liofiliziranim stanicama BMK // Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 13 (2018), 1-2; 32-37

Podaci o odgovornosti

Jakopović, Željko ; Čanak, Iva ; Romac, Anamarija ; Kuharić, Željka ; Bošnir, Jasna ; Ivešić, Martina ; Frece, Jadranka ; Pavlek, Željka ; Markov, Ksenija

hrvatski

Usporedba vezanja AFM1 iz mlijeka živim, mrtvim i liofiliziranim stanicama BMK

Mikotoksini su sekundarni metaboliti niske molekulske mase koje sintetiziraju plijesni iz rodova Aspergillus, Penicillium i Fusarium te su česti kontaminanti raznovrsnih prehrambenih proizvoda. Kako bi se smanjio rast plijesni, a time i udio mikotoksina u namirnicama, koriste se razne fizikalne i kemijske metode. Posljednjih nekoliko godina ispituje se učinak bakterija mliječne kiseline (BMK) na sposobnost inhibicije rasta plijesni i njihova uloga u uklanjanju mikotoksina iz kontaminirane hrane. Zbog svojih, po zdravlje korisnih svojstava, bakterije mliječne kiseline predstavljaju izvrsno rješenje za tretiranje namirnica kontaminiranih mikotoksinima. Cilj ovog rada bio je ispitati i usporediti sposobnosti, živih, mrtvih i liofiliziranih stanica BMK na vezanje aflatoksina M1 (AFM1) u umjetno kontaminiranom mlijeku. Ovisno o korištenom soju, vremenu inkubacije i tretmanu, uspješnost vezanja AFM1 stanicama BMK iznosila je 23, 73- 94, 49%. Liofilizirane stanice ispitivanih sojeva BMK manje (p<0, 05) vežu AFM1 u mlijeku, a jedini izuzetak su stanice Lactobacillus rhamnosus KM koje nakon 4 sata vežu AFM1 u najvećem postotku (>90%). Najveća razlika u uspješnosti vezanja AFM1 između mrtvih i liofiliziranih stanica uočljiva je kod soja L. rhamnosus KM i iznosi 62, 49% dok su razlike u vezanju AFM1 najmanje kod Lactococcus lactis 5MS1. Koncentracija slobodnog AFM1 u mlijeku nakon tretiranja BMK određivana je visoko djelotvornom tekućinskom kromatografijom (HPLC).

aflatoksin M1, bakterije mliječne kiseline, žive stanice, mrtve stanice, liofilizacija

nije evidentirano

engleski

Comparison of AFM1 binding from milk with viable, dead and freeze-dried LAB cells

nije evidentirano

aflatoxin M1, lactic acid bacteria, viable cells, dead cells, freeze-drying

nije evidentirano

Podaci o izdanju

13 (1-2)

2018.

32-37

objavljeno

1847-3423

Povezanost rada

Biotehnologija, Prehrambena tehnologija