Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Ekstrakcija, karakterizacija i inkapsulacija funkcionalnih sastojaka ljuske crvenog luka kao bogati izvor pektina i polifenolnih spojeva: (CROSBI ID 421702)

Ocjenski rad | diplomski rad

Dajčić, Ivana Ekstrakcija, karakterizacija i inkapsulacija funkcionalnih sastojaka ljuske crvenog luka kao bogati izvor pektina i polifenolnih spojeva: / Komes, Draženka (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2018

Podaci o odgovornosti

Dajčić, Ivana

Komes, Draženka

hrvatski

Ekstrakcija, karakterizacija i inkapsulacija funkcionalnih sastojaka ljuske crvenog luka kao bogati izvor pektina i polifenolnih spojeva:

U novije je vrijeme prehrambena industrija fokusirana na razvijanje novih funkcionalnih proizvoda i načina iskorištavanja nusproizvoda prehrambene industrije, posebno agro otpada. Veliki dio takvog otpada predstavlja ljuska luka koja je ujedno i bogat izvor pektina i polifenolih spojeva. Kako bi se izolirani aktivni sastojci sačuvali i dopremili u organizam u aktivnom obliku, razvijena je tehnika inkapsulacije. Nastale čestice se mogu koristiti za obogaćivanje novih funkcionalnih proizvoda. Cilj ovog rada je ekstrahirati i karakterizirati ekstrakt ljuske crvenog luka (Allium cepa, L.) i pektina iz istog uzorka te ispitati učinkovitost inkapsulacije metodom ionskog geliranja. Kao nosači za imobilizaciju korišteni su alginat i kombinacija alginata s pektinom. Dobivenim česticama određen je udio vode, fizikalni i morfološki parametri, inkapsulacijska učinkovitost te kinetika otpuštanja ukupnih polifenola i antioksidacijskog kapaciteta u simuliranim gastrointestinalnim uvjetima. Dobiveni rezultati pokazali su da je glavni polifenolni sastojak ljuske crvenog luka kvercetin iz grupe flavonoida te da je ekstrahirani pektin visoko metilirajući (VM) s DE = 53, 8 %. Dobivene hidrogel čestice formirane s nosačem od alginata i pektina pokazuju bolja svojstva zadržavnja vode, manju elastičnost i tvrdoću, manje su i tamnije s manje izraženim crvenilom i žutilom. Čestice s većim udjelom pektina pokazuju veću inkapsulacijsku učinkovitost ukupnih polifenola. Alginatno-pektinske čestice pokazuju brži profil otpuštanja ukupnih polifenola i antioksidacijskog kapaciteta u simuliranim gastrointestinalnim uvjetima, ali profil otpuštanja nije nužno kontinuiran.

ionsko geliranje, kvercetin, ljuska crvenog luka, pektin, polifenoli

nije evidentirano

engleski

Extraction, characterization and encapsulation of functional compounds from onion peel

nije evidentirano

Ionic gelation, quercetin, onion peel, , pectin, polyphenols

nije evidentirano

Podaci o izdanju

49

19.09.2018.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija