Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Mikrovalovima potpomognuta ekstrakcija polifenola iz kore mandarine (CROSBI ID 421921)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Rajković, Ana Mikrovalovima potpomognuta ekstrakcija polifenola iz kore mandarine / Ninčević Grassino, Antonela (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2018

Podaci o odgovornosti

Rajković, Ana

Ninčević Grassino, Antonela

hrvatski

Mikrovalovima potpomognuta ekstrakcija polifenola iz kore mandarine

Svrha ovog istraživanja bila je određivanje optimalnih parametara ekstrakcije polifenola pomoću mikrovalova iz kore mandarine, nusproizvoda nastalog tijekom postupka obrade mandarine i proizvodnje voćnih sokova. Ispitan je utjecaj temperature (30 i 50 °C), vremena (3, 7, 11 i 22 min) ekstrakcije te volumnog udjela etanola (25, 50 i 70 %, v/v) na prinos polifenola. Sadržaj ukupnih fenola i flavonoida u ekstraktima kore mandarine određen je primjenom UV/Vis spektrofotometrije. Rezultati su pokazali da najveći prinos fenola (w = 64, 17 mg g-1) daju uzorci ekstrahirani tijekom 7 min uz volumni udio etanola od 50 %, na temperaturi od 30 °C. Kod ekstrakcije provedene na 50 °C dobivene su nešto više vrijednosti, tijekom 7 i 11 min ekstrakcije s 50 i 70 %-tnim etanolom. Zaključno, za postizanje optimalnih prinosa polifenola kod daljnjih priprava i primjena ekstrakata kore mandarine parametri bi bili: φ(etanol) = 50 %, t = 7 min i T = 50 °C.

ekstrakcija potpomognuta mikrovalovima ; fenoli ; flavonoidi ; kora mandarine ; UV/Vis spektrofotometrija

nije evidentirano

engleski

Microwave assisted extraction of polyphenols from mandarine peel

nije evidentirano

microwave assisted extraction ; phenols ; flavonoids ; mandarine peel ; UV/Vis spectrophotometry

nije evidentirano

Podaci o izdanju

31

20.09.2018.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Kemija