Mikrovalovima potpomognuta ekstrakcija polifenola iz kore mandarine (CROSBI ID 421921)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Rajković, Ana
Ninčević Grassino, Antonela
hrvatski
Mikrovalovima potpomognuta ekstrakcija polifenola iz kore mandarine
Svrha ovog istraživanja bila je određivanje optimalnih parametara ekstrakcije polifenola pomoću mikrovalova iz kore mandarine, nusproizvoda nastalog tijekom postupka obrade mandarine i proizvodnje voćnih sokova. Ispitan je utjecaj temperature (30 i 50 °C), vremena (3, 7, 11 i 22 min) ekstrakcije te volumnog udjela etanola (25, 50 i 70 %, v/v) na prinos polifenola. Sadržaj ukupnih fenola i flavonoida u ekstraktima kore mandarine određen je primjenom UV/Vis spektrofotometrije. Rezultati su pokazali da najveći prinos fenola (w = 64, 17 mg g-1) daju uzorci ekstrahirani tijekom 7 min uz volumni udio etanola od 50 %, na temperaturi od 30 °C. Kod ekstrakcije provedene na 50 °C dobivene su nešto više vrijednosti, tijekom 7 i 11 min ekstrakcije s 50 i 70 %-tnim etanolom. Zaključno, za postizanje optimalnih prinosa polifenola kod daljnjih priprava i primjena ekstrakata kore mandarine parametri bi bili: φ(etanol) = 50 %, t = 7 min i T = 50 °C.
ekstrakcija potpomognuta mikrovalovima ; fenoli ; flavonoidi ; kora mandarine ; UV/Vis spektrofotometrija
nije evidentirano
engleski
Microwave assisted extraction of polyphenols from mandarine peel
nije evidentirano
microwave assisted extraction ; phenols ; flavonoids ; mandarine peel ; UV/Vis spectrophotometry
nije evidentirano
Podaci o izdanju
31
20.09.2018.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb