Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Udio kuhinjske soli u kruhu grada Zagreba (CROSBI ID 255290)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija

Delaš Aždajić, Marija ; Delaš, Ivančica ; Štimac Grbić, Danijela ; Aždajić, Stjepan ; Vahčić, Nada Udio kuhinjske soli u kruhu grada Zagreba // Acta medica Croatica, 72 (2018), 2; 133-139

Podaci o odgovornosti

Delaš Aždajić, Marija ; Delaš, Ivančica ; Štimac Grbić, Danijela ; Aždajić, Stjepan ; Vahčić, Nada

hrvatski

Udio kuhinjske soli u kruhu grada Zagreba

Cilj rada bio je analizirati udio kuhinjske soli u kruhu iz pekarnica s područja Grada Zagreba. Kuhinjska sol ili natrijev klorid jedan je od najzastupljenijih spojeva na Zemlji, neophodan za rad ljudskog organizma. Uz prirodno prisutan natrij u namirnicama glavni izvori natrija u prehrani su industrijski proizvodi (ponajprije pekarski proizvodi, a slijede mesni proizvodi), te dosoljavanje prigodom pripreme i konzumiranja hrane. Svjetska zdravstvena organizacija preporuča dnevni unos do 5 grama kuhinjske soli. U brojnim je zemljama svijeta unos soli višestruko veći od preporučenog i globalni je javnozdravstveni problem kao čimbenik rizika za razvoj arterijske hipertenzije i posljedično drugih bolesti krvožilnog sustava. Materijal i metode: Prikupljeni su uzorci kruha iz pekara malih obrtnika i industrijskih proizvođača pekarskih proizvoda na području Grada Zagreba. Udio kuhinjske soli u uzorcima kruha utvrđen je titracijskom metodom po Mohru kojom se određuje količina iona Cl- i Br- korištenjem standardne otopine AgNO3 u neutralnom mediju. Rezultati: Prosječni udio kuhinjske soli u analiziranim uzorcima kruha iznosi 2, 24 %, što je gotovo dvostruko više od vrijednosti predviđene Pravilnikom o žitaricama i proizvodima od žitarica (1, 4 %). Statistički značajna razlika nije utvrđena prigodom usporedbe vrijednosti udjela NaCl u uzorcima kruha malih i velikih proizvođača kruha. Zaključak: Potrebne su daljnje aktivnosti na smanjenju udjela soli u kruhu u svrhu smanjenja rizika za razvoj arterijske hipertenzije i drugih bolesti.

natrijev klorid ; kuhinjska sol ; kruh ; prehrambena industrija ; Republika Hrvatska, Zagreb

nije evidentirano

engleski

Salt content in bread from the city of Zagreb, Croatia

nije evidentirano

sodium chloride ; kitchen salt ; bread ; food industry ; Republic of Croatia, Zagreb

nije evidentirano

Podaci o izdanju

72 (2)

2018.

133-139

objavljeno

1330-0164

Povezanost rada

Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija, Temeljne medicinske znanosti

Indeksiranost