Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Određvanje udjela trans izomera masnih kiselina u margarinima (CROSBI ID 423258)

Ocjenski rad | diplomski rad

Prskalo, Anamaria Određvanje udjela trans izomera masnih kiselina u margarinima / Krpan, Marina (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2018

Podaci o odgovornosti

Prskalo, Anamaria

Krpan, Marina

hrvatski

Određvanje udjela trans izomera masnih kiselina u margarinima

Cilj ovog rada bio je odrediti sastav i udjel masnih kiselina i trans izomera masnih kiselina u uzorcima margarina proizvedenim u Zvijezdi d. d. Od stolnih margarina ispitana su 4 uzorka Zvijezda stolnog margarina, 2 uzorka Margarina za kreme, 3 uzorka Klasik 60 %-tnog margarina i 2 uzorka Margarina s aromom vanilije. Od mazivih margarina ispitana su 4 uzorka Margo nova, 4 uzorka Omegol original i 5 uzoraka Omegol sa sjemenkama lana. Analiza sastava i udjela masnih kiselina i trans izomera provedena je plinskom kromatografijom. Nakon provedenih analiza utvrđeno je da su udjeli zasićenih, mononezasićenih i polinezasićenih masnih kiselina ispitivanih uzoraka u skladu s postavljenim zahtjevima, udjeli ukupnih masnih kiselina u ispitivanim uzorcima u skladu su s Uredbom, a u svim analiziranim Zvijezdinim d. d. margarinima udjel trans masnih kiselina sveden je na minimum.

margarin, masne kiseline, trans izomeri masnih kiselina

nije evidentirano

engleski

Determination of trans isomers of fatty acids in margarine

nije evidentirano

fatty acids, margarine, trans fatty acids

nije evidentirano

Podaci o izdanju

41

28.09.2018.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija