Određvanje udjela trans izomera masnih kiselina u margarinima (CROSBI ID 423258)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Prskalo, Anamaria
Krpan, Marina
hrvatski
Određvanje udjela trans izomera masnih kiselina u margarinima
Cilj ovog rada bio je odrediti sastav i udjel masnih kiselina i trans izomera masnih kiselina u uzorcima margarina proizvedenim u Zvijezdi d. d. Od stolnih margarina ispitana su 4 uzorka Zvijezda stolnog margarina, 2 uzorka Margarina za kreme, 3 uzorka Klasik 60 %-tnog margarina i 2 uzorka Margarina s aromom vanilije. Od mazivih margarina ispitana su 4 uzorka Margo nova, 4 uzorka Omegol original i 5 uzoraka Omegol sa sjemenkama lana. Analiza sastava i udjela masnih kiselina i trans izomera provedena je plinskom kromatografijom. Nakon provedenih analiza utvrđeno je da su udjeli zasićenih, mononezasićenih i polinezasićenih masnih kiselina ispitivanih uzoraka u skladu s postavljenim zahtjevima, udjeli ukupnih masnih kiselina u ispitivanim uzorcima u skladu su s Uredbom, a u svim analiziranim Zvijezdinim d. d. margarinima udjel trans masnih kiselina sveden je na minimum.
margarin, masne kiseline, trans izomeri masnih kiselina
nije evidentirano
engleski
Determination of trans isomers of fatty acids in margarine
nije evidentirano
fatty acids, margarine, trans fatty acids
nije evidentirano
Podaci o izdanju
41
28.09.2018.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb