Imunoenzimska metoda u određivanju alergena kikirikija (CROSBI ID 423349)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Ćurić, Adriana
Marković, Ksenija
hrvatski
Imunoenzimska metoda u određivanju alergena kikirikija
Cilj ovog istraživanja bio je odrediti udio potencijalnih alergena kikirikija imunoenzimskom ELISA metodom (engl. Enzyme- Linked ImmunoSorbent Assay) u 8 uzoraka sladoleda od čokolade, odnosno četiri uzorka sladoleda iz različitih slastičarnica te četiri uzorka sladoleda različitih proizvođača iz trgovačkih lanaca. Analitički rezultati uspoređeni su s navodima u okviru informacija o hrani vezanim uz prisustvo alergena. U sedam od ukupno osam analiziranih uzoraka sladoleda, detektirani su alergeni kikirikija. Raspon unutar kojeg se kretao udio alergena kikirikija u analiziranim uzorcima sladoleda od čokolade iz slastičarnica iznosi od 0, 27 do 0, 62 mgkg-1 , dok se u uzorcima sladoleda iz trgovačkih lanaca udio kretao u rasponu od 0, 12 do 0, 35 mgkg-1. Najviši udio alergena kikirikija određen je u uzorku ''SS4'' iz slastičarnice te iznosi 0, 62 mgkg-1, pri čemu je u okviru informacija o hrani naveden sadržaj alergena među kojima nije istaknut kikiriki.
alergeni, imunoenzimska metoda, kikiriki, sladoled
nije evidentirano
engleski
Peanut allergen detection using immunoenzyme method
nije evidentirano
allergens, immunoenzyme method, ice cream, peanut
nije evidentirano
Podaci o izdanju
31
09.07.2018.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb