Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Imunoenzimska metoda u određivanju alergena kikirikija (CROSBI ID 423349)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Ćurić, Adriana Imunoenzimska metoda u određivanju alergena kikirikija / Marković, Ksenija (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2018

Podaci o odgovornosti

Ćurić, Adriana

Marković, Ksenija

hrvatski

Imunoenzimska metoda u određivanju alergena kikirikija

Cilj ovog istraživanja bio je odrediti udio potencijalnih alergena kikirikija imunoenzimskom ELISA metodom (engl. Enzyme- Linked ImmunoSorbent Assay) u 8 uzoraka sladoleda od čokolade, odnosno četiri uzorka sladoleda iz različitih slastičarnica te četiri uzorka sladoleda različitih proizvođača iz trgovačkih lanaca. Analitički rezultati uspoređeni su s navodima u okviru informacija o hrani vezanim uz prisustvo alergena. U sedam od ukupno osam analiziranih uzoraka sladoleda, detektirani su alergeni kikirikija. Raspon unutar kojeg se kretao udio alergena kikirikija u analiziranim uzorcima sladoleda od čokolade iz slastičarnica iznosi od 0, 27 do 0, 62 mgkg-1 , dok se u uzorcima sladoleda iz trgovačkih lanaca udio kretao u rasponu od 0, 12 do 0, 35 mgkg-1. Najviši udio alergena kikirikija određen je u uzorku ''SS4'' iz slastičarnice te iznosi 0, 62 mgkg-1, pri čemu je u okviru informacija o hrani naveden sadržaj alergena među kojima nije istaknut kikiriki.

alergeni, imunoenzimska metoda, kikiriki, sladoled

nije evidentirano

engleski

Peanut allergen detection using immunoenzyme method

nije evidentirano

allergens, immunoenzyme method, ice cream, peanut

nije evidentirano

Podaci o izdanju

31

09.07.2018.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Nutricionizam