Bromati u vodi za piće tijekom ozoniranja (CROSBI ID 423699)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Novokmet, Glorija
Matošić, Marin
hrvatski
Bromati u vodi za piće tijekom ozoniranja
Ozoniranje spada u red najboljih metoda dezinfekcije vode za piće. Međutim, u prisutnosti bromida tijekom procesa mogu nastati bromati koji se za ljude smatraju štetnima i potencijalnim kancerogenima na temelju istraživanja na životinjama. Na njihov nastanak utječe više faktora čijom manipulacijom treba što je više moguće reducirati njihovo formiranje. Minimiziranje nastanka bromata uz pomoć sniženja doze ozona, sniženja pH, temperature i dodatka amonijaka trenutno je jedina opcija budući da je uklanjanje bromata nakon nastanka još uvijek neisplativo.
bromati, bromidi, ozoniranje
nije evidentirano
engleski
Bromate in drinking water during ozonation
nije evidentirano
bromate, bromide, ozonation
nije evidentirano
Podaci o izdanju
21
18.01.2018.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb