UTJECAJ ULTRAZVUKA VISOKOG INTENZITETA NA BIOAKTIVNE SPOJEVE POSIJA PROSA (CROSBI ID 424657)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Gudelj, Anamarija
Čukelj, Nikolina
hrvatski
UTJECAJ ULTRAZVUKA VISOKOG INTENZITETA NA BIOAKTIVNE SPOJEVE POSIJA PROSA
Posije su nusproizvod procesa mljevenja žitarica i važan izvor vlakana, mikronutrijenata i fitokemikalija te im se pripisuju brojni povoljni učinci na zdravlje. U ovom radu ispitan je utjecaj tretmana ultrazvuka visokog intenziteta (UVI) (400 W, 24 kHz) na učinkovitost oslobađanja bioaktivnih spojeva posija prosa i na njihov antioksidacijski kapacitet. Vodena suspenzija posija tretirana je 5, 12, 5 ili 20 minuta direktno uronjenom ultrazvučnom sondom (d = 22 mm) pri 60 %, 80 % ili 100 % amplitude, prema složenom centalnom planu pokusa. Ukupni slobodni polifenolni spojevi određeni su Folin- Ciocalteu, a antioksidacijska aktivnost ABTS, DPPH i FRAP metodama. U odnosu na kontrolni uzorak najviši udio ukupnih slobodnih polifenola i najveća antioksidacijska aktivnost određena je u posijama tretiranima 12, 5 minuta pri 80 % amplitude, pri čemu je zabilježen porast od 25 % za ukupne fenole i 27 % za FRAP antioksidacijsku aktivnost. Optimizacija procesa pokazala je da UVI ovisi o vremenu tretmana, ali ne i o amplitudi.
antioksidacijski kapacitet, polifenoli, posije, proso, ultrazvuk visokog intenziteta
nije evidentirano
engleski
INFLUENCE OF HIGH INTENSITY ULTRASOUND TREATMENT ON THE BIOACTIVE COMPOUNDS OF THE MILLET BRAN
nije evidentirano
antioxidant capacity, bran, millet, polyphenols, high intensity ultrasound
nije evidentirano
Podaci o izdanju
48
19.07.2018.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb