Utjecaj kriomljevenja na veličinu čestica posija prosa određenu metodom laserske difrakcije (CROSBI ID 424659)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Rubinić, Valentina
Čukelj, Nikolina
hrvatski
Utjecaj kriomljevenja na veličinu čestica posija prosa određenu metodom laserske difrakcije
Posije prosa su visokovrijedan nusproizvod sa velikom nutritivnom vrijednošću i zdravstvenim potencijalom, posebno za osobe oboljele od celijakije. Bogate su različitim bioaktivnim spojevima. Primijećeno je kako smanjenje veličine čestica posija prosa povećava bioraspoloživost određenih bioaktivnih spojeva. Dodatno, primjena netoplinskih tretmana prilikom usitnjavanja žitarica može očuvati aktivnost bioaktivnih spojeva. Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj kriogenog mljevenja na veličinu čestica posija prosa. Posije prosa samljevene su na kugličnom mlinu pri sobnoj temperaturi i pri temperaturi od -196°C (kriogeno hlađenje) u trajanju od 2, 4, 8, i 12 minuta, a potom im je veličina čestica određena metodom laserske difrakcije (mokrom i suhom disperzijom). Na temelju rezultata zaključeno je kako kriogeno mljevenje uzrokuje brže i veće smanjenje veličine čestica posija prosa od mljevenja pri sobnoj temperaturi te da je za mjerenje veličine čestica pogodnija primjena suhe disperzije.
kriomljevenje, laserska difrakcija čestica, posije prosa, veličina čestica
nije evidentirano
engleski
The influence of cryogenic grinding on the particle size of proso millet brans determined by laser diffraction particle sizing
nije evidentirano
cryogenic grinding, particle size, particle size disrtibution, proso millet bran
nije evidentirano
Podaci o izdanju
42
16.07.2018.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb