Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Određivanje nekih parametara kvalitete u uzorcima različih vrsta meda (CROSBI ID 425262)

Ocjenski rad | diplomski rad

Matković Melki, Karmen Određivanje nekih parametara kvalitete u uzorcima različih vrsta meda / Vahčić, Nada (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2009

Podaci o odgovornosti

Matković Melki, Karmen

Vahčić, Nada

hrvatski

Određivanje nekih parametara kvalitete u uzorcima različih vrsta meda

Kvaliteta meda je najvažniji parametar koji utječe na njegovu uporabu, prehrambenu važnost i plasman na tržište. Med koji se nalazi na tržištu, kvalitativno se razlikuje u više faktora kao što su geografsko i botaničko podrijetlo, klimatski uvjeti, uvjeti proizvodnje, pakiranje, uvjeti i vrijeme skladištenja. U ovom radu, ispitano je 137 uzoraka meda prikupljenih s područja Republike Hrvatske i Republike Slovenije. Ispitivanje je provedeno u svrhu određivanja fizikalnokemijskih parametara. Određivan je maseni udio hidroksimetilfurfurala, udio prolina i specifični kut rotacije. Podaci su statistički obrađeni, pri ćemu su dobiveni sljedeći rezultati: maseni udio HMF-a se kretao od 0, 19 mg/kg do 65, 66 mg/kg, udio prolina od 6, 17 mg/kg do 1189, 04mg/kg i specifični kut rotacije od -18, 0 do +17, 0. Tri uzorka ne zadovoljavaju zahtjev Pravilnika o kakvoći meda i drugih pčelinjih proizvoda za dozvoljeni maseni udio HMF-a, a 52 uzoraka ne zadovoljava dodatni kriterij IHC-a za dozvoljeni udio prolina. Za specifični kut rotacije nema propisanih vrijednosti.

hidroksimetilfurfural, med, prolin

nije evidentirano

engleski

Determination of few quality parametars in different honey samples

nije evidentirano

Hydroxymethylfurfural, honey, proline

nije evidentirano

Podaci o izdanju

100

14.07.2009.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Nutricionizam, Prehrambena tehnologija