Određivanje nekih parametara kvalitete u uzorcima različih vrsta meda (CROSBI ID 425262)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Matković Melki, Karmen
Vahčić, Nada
hrvatski
Određivanje nekih parametara kvalitete u uzorcima različih vrsta meda
Kvaliteta meda je najvažniji parametar koji utječe na njegovu uporabu, prehrambenu važnost i plasman na tržište. Med koji se nalazi na tržištu, kvalitativno se razlikuje u više faktora kao što su geografsko i botaničko podrijetlo, klimatski uvjeti, uvjeti proizvodnje, pakiranje, uvjeti i vrijeme skladištenja. U ovom radu, ispitano je 137 uzoraka meda prikupljenih s područja Republike Hrvatske i Republike Slovenije. Ispitivanje je provedeno u svrhu određivanja fizikalnokemijskih parametara. Određivan je maseni udio hidroksimetilfurfurala, udio prolina i specifični kut rotacije. Podaci su statistički obrađeni, pri ćemu su dobiveni sljedeći rezultati: maseni udio HMF-a se kretao od 0, 19 mg/kg do 65, 66 mg/kg, udio prolina od 6, 17 mg/kg do 1189, 04mg/kg i specifični kut rotacije od -18, 0 do +17, 0. Tri uzorka ne zadovoljavaju zahtjev Pravilnika o kakvoći meda i drugih pčelinjih proizvoda za dozvoljeni maseni udio HMF-a, a 52 uzoraka ne zadovoljava dodatni kriterij IHC-a za dozvoljeni udio prolina. Za specifični kut rotacije nema propisanih vrijednosti.
hidroksimetilfurfural, med, prolin
nije evidentirano
engleski
Determination of few quality parametars in different honey samples
nije evidentirano
Hydroxymethylfurfural, honey, proline
nije evidentirano
Podaci o izdanju
100
14.07.2009.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb