Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj ultrazvuka i visokog hidrostatskog tlaka na fizikalna svojstva sojinog mlijeka kao baze za pripravu napitaka (CROSBI ID 262137)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija

Bosiljkov, Tomislav ; Kurtoić, Domagoj ; Karlović, Sven ; Brnčić, Mladen ; Dujmić, Filip ; Marelja, Marko ; Škegro, Marko ; Ježek, Damir Utjecaj ultrazvuka i visokog hidrostatskog tlaka na fizikalna svojstva sojinog mlijeka kao baze za pripravu napitaka // Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 13 (2018), 3-4; 128-135. doi: 10.31895/hcptbn.13.3-4.5

Podaci o odgovornosti

Bosiljkov, Tomislav ; Kurtoić, Domagoj ; Karlović, Sven ; Brnčić, Mladen ; Dujmić, Filip ; Marelja, Marko ; Škegro, Marko ; Ježek, Damir

hrvatski

Utjecaj ultrazvuka i visokog hidrostatskog tlaka na fizikalna svojstva sojinog mlijeka kao baze za pripravu napitaka

Netoplinske tehnologije, danas sve zastupljenije u modernoj prehrambenoj industriji zasnivaju se na brzoj i učinkovitoj obradi kojom u potpunosti kontroliramo promjenu temperaturnog gradijenta. Sojino mlijeko kao vodeni ekstrakt sojina zrna prihvatljiva je baza za proizvodnju napitaka na bazi voća i povrća kao i pripravu sve popularnijih smoothija. Cilj ovog rada bio je istražiti utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta i visokog hidrostatskog tlaka na promjenu fizikalnih svojstava temperature, apsorbancije, gustoće i raspodjele veličine masnih globula sojinog mlijeka sa različitim udjelom suhe tvari sa ciljem bolje stabilnosti i održanja disperznog sustava. Udio suhe tvari reflektira se na stabilnost disperzne faze unutar disperznog sredstva. Ultrazvučna obrada provedena je pri amplitudama 20, 60 i 100 %, vremenu obrade 6 i 10 minuta, sondama promjera 7 i 10 mm. Obrada visokim hidrostatskim tlakom provedena je pri tlakovima od 100, 200 i 300 MPa i vremenu zadržavanja od 9 i 15 minuta. Obje netoplinske tehnologije pokazuju pozitivan trend utjecaja na statistički značajnu promjenu promatranih fizikalnih svojstava kao i povećanje stabilnost obrađenog sojinog mlijeka izraženog preko odnosa relativne učestalosti globula određenih dimenzija.

sojino mlijeko, visoki hidrostatski tlak, ultrazvuk, raspodjela veličine masnih globula

nije evidentirano

engleski

Influence of ultrasound and high hydrostatic pressure on the physical properties of soymilk as a base for the production of beverages

nije evidentirano

soymilk, high hydrostatic pressure, ultrasound, fat globule distribution

nije evidentirano

Podaci o izdanju

13 (3-4)

2018.

128-135

objavljeno

1847-3423

1847-7461

10.31895/hcptbn.13.3-4.5

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija

Poveznice