OBRADA VODE U PIVARSTVU (CROSBI ID 426013)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Grungold, Luka
Ćurko, Josip
hrvatski
OBRADA VODE U PIVARSTVU
Voda čini najveći volumni udio piva. Poznavanje i podešavanje kemijskog sastava vode je bitno za proizvodnju piva. Poželjni spojevi u vodi tijekom proizvodnje piva su kalcij, magnezij, natrij te kloridi i sulfati. Tip piva koji se proizvodi ovisi i o primijenjenim sirovinama te o odabranim tehnološkim postupcima. Voda se obrađuje jer može sadržavati suspendirane čestice, koloide, mikroorganizme, organske i otopljene tvari. Postupci obrade su filtracija, membranski procesi, ionska izmjena te dodatak oksidacijskih sredstva. Alkaliteta vode u pivarstvu se regulira jer utječe na pH pH-vrijednost otopine (aktivnost kvasaca). Smanjuje se kuhanjem, razrjeđivanje, dodatkom baza i kiselina, a povećava dodatkom hidroksida i soli karbonata. Proizvodnja piva napreduje primjenom novijih tehnologija kao što su UV-zračenje, ultrazvuk, hidrodinamička kavitacija i drugi.
alkalitet, fermentacija, ionska izmjena, membranski procesi, oksidacijska sredstava
nije evidentirano
engleski
WATER TREATMENT IN BREWING
nije evidentirano
alkalinity, fermentation, ion exchange, membrane processes, oxidation agents
nije evidentirano
Podaci o izdanju
27
09.07.2018.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb