Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

OBRADA VODE U PIVARSTVU (CROSBI ID 426013)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Grungold, Luka OBRADA VODE U PIVARSTVU / Ćurko, Josip (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2018

Podaci o odgovornosti

Grungold, Luka

Ćurko, Josip

hrvatski

OBRADA VODE U PIVARSTVU

Voda čini najveći volumni udio piva. Poznavanje i podešavanje kemijskog sastava vode je bitno za proizvodnju piva. Poželjni spojevi u vodi tijekom proizvodnje piva su kalcij, magnezij, natrij te kloridi i sulfati. Tip piva koji se proizvodi ovisi i o primijenjenim sirovinama te o odabranim tehnološkim postupcima. Voda se obrađuje jer može sadržavati suspendirane čestice, koloide, mikroorganizme, organske i otopljene tvari. Postupci obrade su filtracija, membranski procesi, ionska izmjena te dodatak oksidacijskih sredstva. Alkaliteta vode u pivarstvu se regulira jer utječe na pH pH-vrijednost otopine (aktivnost kvasaca). Smanjuje se kuhanjem, razrjeđivanje, dodatkom baza i kiselina, a povećava dodatkom hidroksida i soli karbonata. Proizvodnja piva napreduje primjenom novijih tehnologija kao što su UV-zračenje, ultrazvuk, hidrodinamička kavitacija i drugi.

alkalitet, fermentacija, ionska izmjena, membranski procesi, oksidacijska sredstava

nije evidentirano

engleski

WATER TREATMENT IN BREWING

nije evidentirano

alkalinity, fermentation, ion exchange, membrane processes, oxidation agents

nije evidentirano

Podaci o izdanju

27

09.07.2018.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija, Prehrambena tehnologija