Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Zajednički utjecaj rasta temperature i oligotrofikacije na povećanu produkciju fitoplanktonskih lipida (CROSBI ID 675405)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Novak, Tihana ; Godrijan, Jelena ; Marić Pfannkuchen, Daniela ; Djakovac, Tamara ; Medić, Nikola ; Ivančić, Ingrid ; Mlakar, Marina ; Gašparović, Blaženka Zajednički utjecaj rasta temperature i oligotrofikacije na povećanu produkciju fitoplanktonskih lipida. 2019. str. 21-21

Podaci o odgovornosti

Novak, Tihana ; Godrijan, Jelena ; Marić Pfannkuchen, Daniela ; Djakovac, Tamara ; Medić, Nikola ; Ivančić, Ingrid ; Mlakar, Marina ; Gašparović, Blaženka

hrvatski

Zajednički utjecaj rasta temperature i oligotrofikacije na povećanu produkciju fitoplanktonskih lipida

Rast temperature oceana i mora, te promjene u trofiji otvorile su pitanje na koji način one utječu na fitoplankton u smislu kvalitete i kvantitete producirane organske tvari, uključujući i biološki važne lipide. Dosadašnja istraživanja slabo su orijentirana na odnos produkcije lipida i zamijećenih promjena u okolišu. Sukladno tome proveli smo istraživanje na uzgajanim monokulturama u kontroliranim uvjetima temperature i hranjivih soli te usporedili rezultate s in situ istraživanjima sjevernog Jadrana. Kao modelni organizam odabrali smo dijatomeju Chaetoceros pseudocurvisetus koju smo uzgajali pri temperaturnom rasponu od 10-30 °C i u uvjetima promjene hranjivih soli u uzgajanom mediju. Time smo simulirali uvjete eutrofnog i oligotrofnog mora u različitim godišnjim dobima. Dobivene rezultate smo usporedili s fitoplanktonskom produkcijom lipida u sjevernom Jadranu tijekom jednogodišnjeg razdoblja. Kako bismo dobili detaljnije informacije o istraživanom sustavu, uz analizu lipida tankoslojnom kromatografijom proveli smo mjerenja koncentracije klorofila a, koncentracije nutrijenata zajedno s hidrografskim parametrima te odredili taksonomiju i abundanciju fitoplanktonskih stanica. Dobiveni rezultati su pokazali povećanu produkciju lipida s povećanjem temperature, posebice u oligotrofnim uvjetima. Također dobiveni odnos određenih klasa lipida, uključujući nama najzanimljiviji odnos membranskih fosfolipida i glikolipida, pokazao je da je pod većim utjecajem dostupnosti hranjivih soli nego porasta temperature.

fitoplankton ; morski lipidi ; organska tvar u moru ; temperatura ; Chaetoceros pseudocurvisetus ; Sjeverni Jadran

nije evidentirano

engleski

Zajednički utjecaj rasta temperature i oligotrofikacije na povećanu produkciju fitoplanktonskih lipida

nije evidentirano

Phytoplankton ; marine lipids ; marine organic matter ; temperature ; Chaetoceros pseudocurvisetus ; Northern Adriatic sea

nije evidentirano

Podaci o prilogu

21-21.

2019.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Podaci o skupu

3. Simpozij studenata doktorskih studija PMF-a = 3rd Faculty of Science PhD Student Symposium

predavanje

22.02.2019-22.02.2019

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

Interdisciplinarne prirodne znanosti

Poveznice