Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Isparljivi spojevi arome creske janjetine (CROSBI ID 226164)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Krvavica, Marina ; Rogošić, Jozo ; Vnučec, Ivan ; Jug, Tjaša ; Đugum, Jelena ; Marušić-Radovčić, Nives Isparljivi spojevi arome creske janjetine // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, XVIII (2016), 1; 53-63

Podaci o odgovornosti

Krvavica, Marina ; Rogošić, Jozo ; Vnučec, Ivan ; Jug, Tjaša ; Đugum, Jelena ; Marušić-Radovčić, Nives

hrvatski

Isparljivi spojevi arome creske janjetine

U okviru istraživanja specifičnih isparljivih spojeva arome janjećeg mesa hrvatskih pasmina ovaca te u tom smislu mogućeg utjecaja zemljopisnog područja uzgoja, cilj ovog rada je bilo utvrditi isparljive sastojke arome creske janjetine. U tu svrhu izvršene su analize isparljivih spojeva toplinski obrađene creske janjetine na GC-MS (HS-SPME metoda), pri čemu je izolirano ukupno 76 isparljivih spojeva, od čega 17 aldehida (43, 87%), 13 alkohola (32, 62%), 6 ketona (5, 84%), 8 alkana (1, 04%), 3 alkena (1, 48%), 7 aromatskih spojeva (6, 37%), 2 heterociklička spoja (0, 26%), 2 furana (0, 65%), 3 sumporna spoja (0, 87%), 3 karboksilne kiseline (1, 80%), 2 estera (0, 30%) i 10 terpena (4, 93%). S obzirom na rezultate ranijih istraživanja isparljivih sastojaka dalmatinske, ličke i paške janjetine, rezultati ovih istraživanja potvrđuju pretpostavku da zemljopisno područje uzgoja, odnosno botanički sastav pašnjaka na kojima se životinje uzgajaju ima vjerojatno presudan učinak na sastav isparljivih spojeva janjećeg mesa. Osobito se to odnosi na profil i ukupan udio terpena koji se najvećim dijelom izravno iz hrane ugrađuju u životinjska tkiva i koji su ujedno znatno zastupljeniji sastojak flore priobalnog i otočkog područja u usporedbi s florom subkontinentalnog i kontinentalnog dijela Mediterana.

creska janjetina; hrvatske pasmine ovaca; aroma profil; isparljivi spojevi mesa

nije evidentirano

engleski

Volatile aroma compounds of Cres lamb

nije evidentirano

Cres lamb meat; Croatian sheep breeds; aroma profile; meat volatiles

nije evidentirano

Podaci o izdanju

XVIII (1)

2016.

53-63

objavljeno

1332-0025

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija, Prehrambena tehnologija