Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Ekološka poljoprivreda kao pretpostavka razvoja ekoagroturizma na otocima - studija slučaja otoka Korčula (CROSBI ID 242179)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija

Vrsaljko, Anđelko ; Turalija, Alka ; Grgić, Ivo ; Zrakić, Magdalena Ekološka poljoprivreda kao pretpostavka razvoja ekoagroturizma na otocima - studija slučaja otoka Korčula // Journal of Central European agriculture, 18 (2017), 3; 733-748. doi: 10.5513/JCEA01/18.3.1947

Podaci o odgovornosti

Vrsaljko, Anđelko ; Turalija, Alka ; Grgić, Ivo ; Zrakić, Magdalena

hrvatski

Ekološka poljoprivreda kao pretpostavka razvoja ekoagroturizma na otocima - studija slučaja otoka Korčula

Cilj rada je utvrditi mogućnost razvoja ekoagroturizma na otoku Korčuli. Zbog sve veće diversifikacije unutar poljoprivredne djelatnosti i turizma, kombinacija ekološke poljoprivrede i ekoturizma daje jedan novi proizvod – „ekoagroturizam“ koji je sve više prepoznat u svjetskom turizmu. Ekoagroturizam na najvišem stupnju objedinjuje održivost obiju djelatnosti. Osim navedenog potpomaže i zaštitu raznolikosti ekosustava, očuvanje prirodnog krajobraza, potiče bioraznolikost, zaštitu ruralne arhitekture, čuva kulturne sadržaje, potiče promociju i prodaju ekoloških proizvoda kao i sinergiju gospodarstva s okolišem, te rastom i razvojem lokalnog turizma. Ekoagroturizam je i prilika za zapošljavanje domicilnog stanovništva posebno mladih. Ovo je posebice naglašeno u područjima s otežanim uvjetima gospodarenja kao što su otoci. Rezultati istraživanja pokazali su da vlasnici agroturističkih gospodarstava posjeduju ekološku osviještenost o važnosti očuvanja prirode, autentičnosti i izvornosti proizvoda kroz ekološku poljoprivrednu proizvodnju, što spojeno s tradicijom i kulturom otočja stvara snažnu interakciju objedinjenu u ekoagroturizmu. Također, otok Korčula ima temeljne pretpostavke za razvoj agroturizma, posebice ekoagroturizma kao što su: povoljni klimatski i geografski uvjeti, privlačni krajobrazi, specifična flora i fauna, tradicija poljoprivredne proizvodnje, dostupnost „zdravije“ i kvalitetnije hrane, ali i bogatstvo kulturnih dobara, tradicijski način života, razne manifestacije, dijalekti, folklor te gastronomija.

agrotourturizam ; ekoagroturizam ; ekološka poljoprivreda ; otok Korčula

nije evidentirano

engleski

Organic agriculture as a precondition for development of eco-agrotourism on the islands - a case study of Korčula Island

nije evidentirano

agrotourism ; eco-agrotourism ; Korčula Island ; organic agriculture

nije evidentirano

Podaci o izdanju

18 (3)

2017.

733-748

objavljeno

1332-9049

10.5513/JCEA01/18.3.1947

Povezanost rada

Ekonomija, Poljoprivreda (agronomija)

Poveznice
Indeksiranost