Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Procjena rizika kontaminacije vina okratoksinom A (CROSBI ID 16080)

Urednička knjiga | monografija (znanstvena) | domaća recenzija

Procjena rizika kontaminacije vina okratoksinom A / Markov, Ksenija ; Zjalić, Slaven ; Frece, Jadranka (ur.) Zadar: Sveučilište u Zadru, 2017

Podaci o odgovornosti

Markov, Ksenija ; Zjalić, Slaven ; Frece, Jadranka

hrvatski

Procjena rizika kontaminacije vina okratoksinom A

Okratokin A (OTA) je mikotoksin, odnosno sekundarni metabolit toksičan za ljude i životinje, koji tijekom rasta proizvode neke gljivice iz rodova Aspergillus i Penicillium. Zbog načina proizvodnje, kontaminaciji OTA-e izloženija su crna vina u odnosu na bijela. VIP projekt proveden je radi istraživanja prisutnosti okratoksigenih gljivica u Zadarskoj županiji i procjeni rizika kontaminacije crnih vina s OTA-om. Tijekom provedbe projekta uzeti su uzorci tla, listova i grozdova s pet lokacija u četiri vinograda Zadarske županije. Uzorkovanje je provedeno u lipnju i početkom rujna 2016. i ponovljeno u istom razdoblju 2017.

vino, okratokin A

nije evidentirano

engleski

Evaluation of risk contamination of wine with ochratoxin A

nije evidentirano

wine, ochratoxin A

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Zadar: Sveučilište u Zadru

2017.

978-953-331-173-9

48

objavljeno

Povezanost rada

Biotehnologija