Procjena rizika kontaminacije vina okratoksinom A (CROSBI ID 747156)
Druge vrste radova | ostalo
• Obrazovni materijal (nedefinirano )
Podaci o odgovornosti
Zjalić, Slaven ; Frece, Jadranka ; Pavlović, Marina ; Jakopović, Željko ; Markov, Ksenija
Markov, Ksenija ; Zjalić, Slaven ; Frece, Jadranka
hrvatski
Procjena rizika kontaminacije vina okratoksinom A
Okratokin A (OTA) je mikotoksin, odnosno sekundarni metabolit toksičan za ljude i životinje, koji tijekom rasta proizvode neke gljivice iz rodova Aspergillus i Penicillium. Zbog načina proizvodnje, kontaminaciji OTA-e izloženija su crna vina u odnosu na bijela. VIP projekt proveden je radi istraživanja prisutnosti okratoksigenih gljivica u Zadarskoj županiji i procjeni rizika kontaminacije crnih vina s OTA-om. Tijekom provedbe projekta uzeti su uzorci tla, listova i grozdova s pet lokacija u četiri vinograda Zadarske županije. Uzorkovanje je provedeno u lipnju i početkom rujna 2016. i ponovljeno u istom razdoblju 2017.
vino, okratoksin A
nije evidentirano
engleski
Evaluation of risk contamination of wine with ochratoxin A
nije evidentirano
wine, ochratoxin A
nije evidentirano
Podaci o izdanju
Zadar: Sveučilište u Zadru
48
2017.
nije evidentirano
objavljeno
978-953-331-173-9