ODREĐIVANJE HISTAMINA U UZORCIMA RIBE (CROSBI ID 379219)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Vojković, Nikol
SUTLOVIĆ, DAVORKA
Knezović, Zlatka
hrvatski
ODREĐIVANJE HISTAMINA U UZORCIMA RIBE
Histamin je biogeni amin, koji nastaje enzimatskom dekarboksilacijom aminokiseline histidin posredstvom određenih bakterija. Povećane koncentracije uzrokuju histaminsko trovanje ili skombrotoksizam. Simptomi se javljaju nekoliko minuta do jedan sat nakon konzumacije, a uključuju znojenje, svijetlo crveni osip na koži, mučninu, povraćanje. Najpoznatija porodica riba koja može izazvati histaminsko otrovanje su Scombridae, te red Clupeiformes. Nastale koncentracije histamina ovise o različitim čimbenicima: vrsti ribe, tkivu, okolišnim uvjetima. Prevencija nastanka histamina može se postići pravilnim rukovanjem ribom pri samom ulovu i skladištenju, te pri zdravstveno ispravnoj preradi ribe. Dopuštene koncentracije histamina u ribi su propisane u čl. 3. Pravilnika o mikrobiološkim kriterijima za hranu (NN 74/2008). Analiza histamina je rađena UV/VIS spektrofotometrijskom metodom. Pravilnik predviđa procjenu zdravstvene ispravnosti serije preko reprezentativnog uzorka koji se sastoji od 9 elementarnih jedinica, no vrlo često se procjena obavlja na temelju pojedinačnih uzoraka. Dobiveni rezultati ukazali su na veliku disperziju među elementarnim jedinicama, sa velikim rasponima minimalnih i maksimalnih vrijednosti unutar istog uzorka. Analiza serije koja ne obuhvati dovoljan broj elementarnih jedinica može dovesti do pogrešne interpretacije zdravstvene ispravnosti proizvoda.
histamin ; uzorci ribe
nije evidentirano
engleski
Determination of histamine in fish samples
nije evidentirano
histamine ; fish samples
nije evidentirano
Podaci o izdanju
39
15.09.2012.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Sveučilište u Splitu, Sveučilišni odjel za forenzične znanosti
SPLIT