Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Klinički značaj i dijagnosticiranje intolerancije na hranu (CROSBI ID 52922)

Prilog u knjizi | stručni rad

Čulić Srđana Klinički značaj i dijagnosticiranje intolerancije na hranu // Alergijske bolesti / Pavlov Neven, Srđana Čulić, Kornelija Miše (ur.). Split: Odjel za znanstveni rad Kliničkog bolničkog centara Split, 2010. str. 90-103

Podaci o odgovornosti

Čulić Srđana

hrvatski

Klinički značaj i dijagnosticiranje intolerancije na hranu

Danas preko 20 % ljudi koji žive u industrijaliziranim zemljama boluje od intolerancije ili alergije na hranu. Postotak bolesnika s intolerancijam na hranu značajno je veći, čak do 65 %, kod nekih bolesti probavnog sustava kao što je sindrom iritabilnog crijeva. Ranije se smatralo da je alergija na hranu isključivo vezana uz IgE protutijela, koja nastaju nakon podražaja nekog antigena iz hrane, međutim kasnija istraživanja su pokazala da i IgG odgovor na pojedine antigene hrane, kao odgođena reakcija imunosnog sustava, ima značajni utjecaj. Moramo razlikovati pojam alergije od pojma intolerancije na hranu, jer ove dvije bolesti nastaju zbog potpuno različite imunosne reakcije na antigene hrane. Kod alergijske reakcije nastaju IgE protutijela, dok se kod intolerancije na hranu pojavljuju IgA, IgG ili IgM protutijela.

klinički značaj, dijagnosticiranje, intolerancija na hranu

nije evidentirano

engleski

The clinical significance and diagnosing food intolerance

nije evidentirano

clinical significance, diagnosing, food intolerance

nije evidentirano

Podaci o prilogu

90-103.

objavljeno

Podaci o knjizi

Alergijske bolesti

Pavlov Neven, Srđana Čulić, Kornelija Miše

Split: Odjel za znanstveni rad Kliničkog bolničkog centara Split

2010.

978-953-55167-3-6

Povezanost rada

Kliničke medicinske znanosti