Klinički značaj i dijagnosticiranje intolerancije na hranu (CROSBI ID 52922)
Prilog u knjizi | stručni rad
Podaci o odgovornosti
Čulić Srđana
hrvatski
Klinički značaj i dijagnosticiranje intolerancije na hranu
Danas preko 20 % ljudi koji žive u industrijaliziranim zemljama boluje od intolerancije ili alergije na hranu. Postotak bolesnika s intolerancijam na hranu značajno je veći, čak do 65 %, kod nekih bolesti probavnog sustava kao što je sindrom iritabilnog crijeva. Ranije se smatralo da je alergija na hranu isključivo vezana uz IgE protutijela, koja nastaju nakon podražaja nekog antigena iz hrane, međutim kasnija istraživanja su pokazala da i IgG odgovor na pojedine antigene hrane, kao odgođena reakcija imunosnog sustava, ima značajni utjecaj. Moramo razlikovati pojam alergije od pojma intolerancije na hranu, jer ove dvije bolesti nastaju zbog potpuno različite imunosne reakcije na antigene hrane. Kod alergijske reakcije nastaju IgE protutijela, dok se kod intolerancije na hranu pojavljuju IgA, IgG ili IgM protutijela.
klinički značaj, dijagnosticiranje, intolerancija na hranu
nije evidentirano
engleski
The clinical significance and diagnosing food intolerance
nije evidentirano
clinical significance, diagnosing, food intolerance
nije evidentirano
Podaci o prilogu
90-103.
objavljeno
Podaci o knjizi
Alergijske bolesti
Pavlov Neven, Srđana Čulić, Kornelija Miše
Split: Odjel za znanstveni rad Kliničkog bolničkog centara Split
2010.
978-953-55167-3-6