Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

The Dynamic of Growth of Almond Fruit cv. Ferragnes, Accumulation of Dry Matter, Sugars and Fat (CROSBI ID 242079)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija

Vrsaljko, Anđelko The Dynamic of Growth of Almond Fruit cv. Ferragnes, Accumulation of Dry Matter, Sugars and Fat // ACS - Agriculturae conspectus scientificus, 64 (1999), 1; 5-20

Podaci o odgovornosti

Vrsaljko, Anđelko

engleski

The Dynamic of Growth of Almond Fruit cv. Ferragnes, Accumulation of Dry Matter, Sugars and Fat

U ekološkim uvjetima Ravnih kotara provedena su dvogodišnja istraživanja rasta ploda bajama, nakupljanje suhe tvari u plodu bajama, te nakupljanje šećera i masti u sjemenci bajama. U krivulji rasta ploda uočene su tri faze: faza ubrzanog rasta(završava za 45-50 dana kada bajam dosegne 9o% svoje veličine i težine, slijedi faza zastoja(60-65 dana) i faza usporenog rasta koji završava oko 75 dana nakon cvatnje, kada plod dosiže svoju punu veličinu i težinu. Nakupljanje suhe tvari najprije se odvija u egzokarpu-mezokarpu, da bi nakon toga intenzivnije teklo u sjemenci i to od 57 dana nakon zametanja ploda. Do tada je u sjemenci bilo preko 9o% vlage. Razina ugljikohidrata u sjemenci je najviša u vrijeme intenzivnog rasta da bi se nakon toga smanjivala, posebice s početkom intenzivne biosinteze masti.U tom trenutku direktno reducirajuće šećere možemo naći samo u tragovima. Saharoza čini od 90-96% topive frakcije šećera. Od polisaharida zabilježeno je prisustvo škroba. Razina lipida u vrijeme berbe se kreće od43-49% suhe tvari. U dinamici nakupljanja lipida uočena su 4 razdoblja i to: od zametanja ploda do lipnja (nakupi se oko 8% od suhe tvari), lipanj kada razina lipida ostaje gotovo nepromijenjena, srpanj kada razina lipida dosiže 14-18% od suhe tvari i kolovoz kada se razina iz srpnja utrostručuje. U prvim fazama nakupljanja znatnije su zastupljene zasićene masne kiseline (palmitinska) i esencijalne masne kiseline (linolna), a manje oleinska, potom prve padaju, a oleinska raste i to prvenstveno na račin linolne kiseline. Razina esencijalnih masnih kiselina pada od lipnja do rujna.

almond, fruit growth, dry substance, sugars, fat

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o izdanju

64 (1)

1999.

5-20

objavljeno

1331-7768

1331-7776

Povezanost rada

Kemija, Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija