Gospodarska važnost kulture bajama s aspekta hranjivosti i uopće korisnosti (CROSBI ID 242135)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Vrsaljko, Anđelko
hrvatski
Gospodarska važnost kulture bajama s aspekta hranjivosti i uopće korisnosti
Po predantičkim svjedočanstima i citatima bajam se koristi u prehrani , farmakologiji i medicini. Kalorijska vrijednost sjemenki bajama se kreće od 500-600 cal/100 gr, a komponente lipida mogu doseći do 85 % suhe tvari, te u različitom omjeru šećeri, vlakna, minerali, vitamini itd. Lipidi u ljudskoj ishrani ne pridonose povećanju kolesterola, zahvaljujući visokom sadržaju nezasićenih masnih kiselina (oko 90 %). U proteinskoj frakciji važno je istaći visok sadržaj AK cisteina, arginina i glutaminske kiseline. Topivi šećeri su prisutni u relativno maloj koncentraciji i to pretežito reducirani, a polisaharidi od 3-6 %. Anorganske komponente se kreću oko 3 %, a predominantni su elementi K i P. Bajami se danas uveliko koriste u farmakologiji (ulje) ikoumetici. Lupina se kao nusproizvod koristi u ishrani stoke i za dobivanje visokovrijednog komposta.
bajam ; lipidi ; proteini ; šećeri ; minerali ; vitamini
nije evidentirano
engleski
Economic importance of almonds from the aspect of nutrition and general usefulness
nije evidentirano
almonds ; husk ; lipids ; proteins ; minerals, vitamins
nije evidentirano
Podaci o izdanju
8 (1-4)
2002.
103-113
objavljeno
1330-6626
1848-9028