Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Gospodarska važnost kulture bajama s aspekta hranjivosti i uopće korisnosti (CROSBI ID 242135)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Vrsaljko, Anđelko Gospodarska važnost kulture bajama s aspekta hranjivosti i uopće korisnosti // Pomologia Croatica : glasilo Hrvatskog agronomskog društva, 8 (2002), 1-4; 103-113

Podaci o odgovornosti

Vrsaljko, Anđelko

hrvatski

Gospodarska važnost kulture bajama s aspekta hranjivosti i uopće korisnosti

Po predantičkim svjedočanstima i citatima bajam se koristi u prehrani , farmakologiji i medicini. Kalorijska vrijednost sjemenki bajama se kreće od 500-600 cal/100 gr, a komponente lipida mogu doseći do 85 % suhe tvari, te u različitom omjeru šećeri, vlakna, minerali, vitamini itd. Lipidi u ljudskoj ishrani ne pridonose povećanju kolesterola, zahvaljujući visokom sadržaju nezasićenih masnih kiselina (oko 90 %). U proteinskoj frakciji važno je istaći visok sadržaj AK cisteina, arginina i glutaminske kiseline. Topivi šećeri su prisutni u relativno maloj koncentraciji i to pretežito reducirani, a polisaharidi od 3-6 %. Anorganske komponente se kreću oko 3 %, a predominantni su elementi K i P. Bajami se danas uveliko koriste u farmakologiji (ulje) ikoumetici. Lupina se kao nusproizvod koristi u ishrani stoke i za dobivanje visokovrijednog komposta.

bajam ; lipidi ; proteini ; šećeri ; minerali ; vitamini

nije evidentirano

engleski

Economic importance of almonds from the aspect of nutrition and general usefulness

nije evidentirano

almonds ; husk ; lipids ; proteins ; minerals, vitamins

nije evidentirano

Podaci o izdanju

8 (1-4)

2002.

103-113

objavljeno

1330-6626

1848-9028

Povezanost rada

Kemija, Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija