Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

JEDNOSTAVNA HPLC METODA ZA ODREĐIVANJE LIMUNSKE KISELINE U VOĆNIM SOKOVIMA U ZELENIM UVJETIMA (CROSBI ID 688315)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Ljepović, Maja ; Inić, Suzana ; Jablan, Jasna ; Domijan, Ana-Marija JEDNOSTAVNA HPLC METODA ZA ODREĐIVANJE LIMUNSKE KISELINE U VOĆNIM SOKOVIMA U ZELENIM UVJETIMA // XIII. SUSRET MLADIH KEMIJSKIH INŽENJERA, KNJIGA SAŽETAKA, Zagreb, 20. i 21. veljače 2020. / Dejanović, Igor ; Vrsaljko, Domagoj ; Žižek, Krunoslav (ur.). Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2020. str. 171-171

Podaci o odgovornosti

Ljepović, Maja ; Inić, Suzana ; Jablan, Jasna ; Domijan, Ana-Marija

hrvatski

JEDNOSTAVNA HPLC METODA ZA ODREĐIVANJE LIMUNSKE KISELINE U VOĆNIM SOKOVIMA U ZELENIM UVJETIMA

Cilj ovog istraživanja je odrediti koncentraciju limunske kiseline u uzorcima prirodnih i komercijalo dostupnih voćnih sokova na hrvatskom tržištu. Koncentracija limunske kiseline u voćnim sokovima (n = 15) određena je pomoću tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti (HPLC) s UV/Vis detektorom u zelenim uvjetima uz primjenu 100% vodene mobilne faze. Korištena je kolona RP-18 (125 x 4, 6 mm, 5 μm ; LiChrospher, Merck, Darmstadt, Njemačka). Mobilna faza bila je 50 mM fosfatni pufer (pH = 2, 8) s protokom 0, 5 mL/min, a valna duljina detektora bila je podešena na 214 nm. Metoda je ispitana standardnim otopinama limunske kiseline u koncentracijskom rasponu od 0, 1 do 1, 0 g/L. U ispitivanom području metoda je bila linearna (koeficijent korelacije, R2 = 0, 9999). Ponovljivost metode, izražena kao relativna standardna devijacija (RSD) bila je ispod 2, 5%, a srednja preciznost izražena kao relativna standardna devijacija (RSD) iznosila je manje od 3%. Granica dokazivanja bila je 0, 01 g/L, a granica određivanja 0, 03 g/L što pokazuje da je metoda osjetljiva za određivanje koncentracije limunske kiseline u voćnim sokovima. Koncentracija limunske kiseline u šest komercijalno pribavljenih voćnih sokova bila je u rasponu od 1, 42 g/L (sok od miješanog voća) do 4, 42 g/L (sok od naranče). Izmjerene koncentracije u pet uzoraka prirodnih voćnih sokova iznosile su od 0, 32 g/L (sok miješanog voća) do 7, 66 g/L (sok od naranče), a u četiri uzorka prirodnog soka koncentracija limunske kiseline je bila ispod detekcijskog limita. Iz dobivenih rezultata može se zaključiti da je HPLC metoda brza i pouzdana za određivanje limunske kiseline u uzorcima voćnih sokova. Budući da je u sedam uzoraka, koncentracija limunske kiseline prelazila propisima dozvoljenu vrijednost, važno je pratiti njenu koncentraciju u svim prehrambenim proizvodima zbog poznatih štetnih utjecaja limunske kiseline na zdravlje ljudi.

Limunska kiselina, HPLC, voćni sokovi, validacija

nije evidentirano

engleski

SIMPLE, GREEN HPLC ANALYSES OF CITRIC ACID IN FRUIT JUICES

nije evidentirano

Citric acid, HPLC, fruit juices, validation

nije evidentirano

Podaci o prilogu

171-171.

2020.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

XIII. SUSRET MLADIH KEMIJSKIH INŽENJERA, KNJIGA SAŽETAKA, Zagreb, 20. i 21. veljače 2020.

Dejanović, Igor ; Vrsaljko, Domagoj ; Žižek, Krunoslav

Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI)

978-953-6894-71-0

Podaci o skupu

XIII. susret mladih kemijskih inženjera (SMLKI 2020)

poster

20.02.2020-21.02.2020

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

Kemija