Fitokemijski sastav i antioksidacijsko djelovanje etanolnih ekstrakata odabranih vrsta roda Artemisia (CROSBI ID 460895)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Canjuga, Marija
Bival Štefan, Maja
hrvatski
Fitokemijski sastav i antioksidacijsko djelovanje etanolnih ekstrakata odabranih vrsta roda Artemisia
U okviru ovog diplomskog rada istražen je fitokemijski sastav i antioksidacijski učinak etanolnih ekstrakata listova i grančica odabranih vrsta roda Artemisia. Metodom tankoslojne kromatografije dokazana je prisutnost flavonoida, fenolnih kiselina, seskviterpenskih laktona i diterpena. Ispitane vrste istaknule su se kao bogat izvor fenolnih kiselina. Primjenom spektrofotometrijskih metoda određen je sadržaj flavonoida i fenolnih kiselina u ispitanim etanolnim ekstraktima koji je iznosio je 0, 19–0, 59 % i 1, 74–2, 0 %. Antioksidacijski učinak etanolnih ekstrakata ispitan je različitim spektrofotometrijskim metodama u usporedbi s troloksom i butil-hidroksitoluenom. Istraživanim biljnim ekstraktima ustanovljena je sposobnost hvatanja DPPH radikala (IC50: 13, 73–20, 25 μg/mL), redukcije iona željeza(III) (IC50: 31, 34–47, 81 μg/mL) i keliranja iona željeza(II) (IC50: 48, 25–152, 28 μg/mL). Dobiveni rezultati potvrđuju da su ispitane vrste bogat izvor fenolnih kiselina te da imaju dobru antioksidacijsku aktivnost.
Artemisia, fenolne kiseline, antioksidacijski učinak
nije evidentirano
engleski
Phytochemical properties of antioxidant activities of methanolic extracts of selected Artemisia species
nije evidentirano
Artemisia, phenolic acid, antioxydant activity
nije evidentirano
Podaci o izdanju
51
17.07.2019.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Farmaceutsko-biokemijski fakultet
Zagreb