Antioksidativno djelovanje etanolnih ekstrakata vrsta Lavandula angustifolia Mill. i Lavandula hybrida Rev. (CROSBI ID 353321)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Bačić, Vlatka
Vladimir-Knežević, Sanda
hrvatski
Antioksidativno djelovanje etanolnih ekstrakata vrsta Lavandula angustifolia Mill. i Lavandula hybrida Rev.
Provedeno je usporedno ispitivanje antioksidativnog učinka biljnih vrsta Lavandula angustifolia Mill. (lavanda) i Lavandula hybrida Rev. (lavandin) uzgojenih u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Primjenom različitih metoda ustanovljena je antiradikalna aktivnost, kelirajuća sposobnost i redukcijska moć etanolnih ekstrakata lavande i lavandina. Predhodno je spektrofotometrijski određen sadržaj fenolnih kiselina (0, 97-5, 67%). Etanolni ekstrakti lavande pokazali su snažniji antioksidativni potencijal od lavandina.
Lavandula angustifolia; Lavandula hybrida; antioksidativno djelovanje; fenolne kiseline
nije evidentirano
engleski
Antioxidative activities of ethanolic extracts of Lavandula angustifolia Mill. and Lavandula hybrida Rev.
nije evidentirano
Lavandula angustifolia; Lavandula hybrida; antioxidative activity; phenolic acids
nije evidentirano
Podaci o izdanju
35
13.02.2009.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Farmaceutsko-biokemijski fakultet
Zagreb