Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj polaznog stanja čelika na procese pri popuštanju i njegova svojstva (CROSBI ID 376404)

Ocjenski rad | diplomski rad

Knežević, Mario Utjecaj polaznog stanja čelika na procese pri popuštanju i njegova svojstva / Cajner, Franjo (mentor); Zagreb, Fakultet strojarstva i brodogradnje, . 1996

Podaci o odgovornosti

Knežević, Mario

Cajner, Franjo

hrvatski

Utjecaj polaznog stanja čelika na procese pri popuštanju i njegova svojstva

U teoretskom dijelu rada najviše pažnje sam posvetio razmatranju procesa popuštanja i utjecaja polazne strukture čelika na procese i rezultate popuštanja, kao i načinima dobivanja različitih polaznih struktura. U eksperimentalnom dijelu vršena su ispitivanja na višelegiranim alatnim čelicima i to na čeliku za rad u hladnom stanju Č4650 i brzoreznom čeliku Č7680. Pomoću različitih temperatura austenitizacije kao i gašenjem na sobnu temperaturu ili gašenjem na sobnu temperaturu i odmah nakon toga dubokim ohlađivanjem stvorene su različite polazne strukture kod gore navedenih čelika potrebne za ispitivanje njihovog utjecaja na procese popuštanja. Promjene tvrdoće na čelicima izazvane popuštanjem praćene su mjerenjem tvrdoće prije i nakon popuštanja na različitim temperaturama popuštanja i na osnovu ovih rezultata konstruirani su dijagrami popuštanja za ove čelike. Pri popuštanju epruveta korišten je dilatometar ADAMEL CHEVENART, te su na njemu izvršena sva dilatometrička ispitivanja.

popuštanje; alatni čelik

nije evidentirano

engleski

Influence of initial conditions on tempering process and properties of steel

nije evidentirano

tempering; tool steel

nije evidentirano

Podaci o izdanju

54

22.02.1996.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Fakultet strojarstva i brodogradnje

Zagreb

Povezanost rada

Strojarstvo