Priprava višemasnih hidroksamskih kiselina iz maslinovog ulja (CROSBI ID 381043)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Vilović, Darjan
Barbarić, Monika
hrvatski
Priprava višemasnih hidroksamskih kiselina iz maslinovog ulja
U radu je opisan sastav maslinovog ulja i uspoređen je sa sastavom drugih biljnih ulja. Opisane su najuobičajenije reakcije priprave hidroksamske kiseline te sinteza višemasnih hidroksamskih kiselina iz triglicerida biljnih ulja. Sintetizirana je višemasna hidroksamska kiselina reakcijom hidroksilamina s trigliceridima maslinovog ulja hrvatskog porijekla. Korišteni hidroksilamin hidroklorid iz oblika soli oslobađan je na više načina ; s otopinom natrijevog hidroksida i uz pomoć elementarnog natrija i kao takav u reakciji s maslinovim uljem daje željeni produkt. Rađena je i reakcija maslinovog ulja s hidroksilaminom u obliku soli koja nije rezultirala produktom. U daljnjim istraživanjima koja nadilaze okvire ovog rada analizirat će se dobiveni produkt te ispitati njegova biološka aktivnost.
Maslinovo ulje; višemasne kiseline; hidroksamske kiseline; trigliceridi
nije evidentirano
engleski
Preparation of hydroxamic fatty acid from olive oil
nije evidentirano
Olive oil; fatty acids; hydroxamic acids; triglycerides
nije evidentirano
Podaci o izdanju
31
15.02.2013.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Farmaceutsko-biokemijski fakultet
Zagreb