Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Priprava višemasnih hidroksamskih kiselina iz maslinovog ulja (CROSBI ID 381043)

Ocjenski rad | diplomski rad

Vilović, Darjan Priprava višemasnih hidroksamskih kiselina iz maslinovog ulja / Barbarić, Monika (mentor); Zagreb, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, . 2013

Podaci o odgovornosti

Vilović, Darjan

Barbarić, Monika

hrvatski

Priprava višemasnih hidroksamskih kiselina iz maslinovog ulja

U radu je opisan sastav maslinovog ulja i uspoređen je sa sastavom drugih biljnih ulja. Opisane su najuobičajenije reakcije priprave hidroksamske kiseline te sinteza višemasnih hidroksamskih kiselina iz triglicerida biljnih ulja. Sintetizirana je višemasna hidroksamska kiselina reakcijom hidroksilamina s trigliceridima maslinovog ulja hrvatskog porijekla. Korišteni hidroksilamin hidroklorid iz oblika soli oslobađan je na više načina ; s otopinom natrijevog hidroksida i uz pomoć elementarnog natrija i kao takav u reakciji s maslinovim uljem daje željeni produkt. Rađena je i reakcija maslinovog ulja s hidroksilaminom u obliku soli koja nije rezultirala produktom. U daljnjim istraživanjima koja nadilaze okvire ovog rada analizirat će se dobiveni produkt te ispitati njegova biološka aktivnost.

Maslinovo ulje; višemasne kiseline; hidroksamske kiseline; trigliceridi

nije evidentirano

engleski

Preparation of hydroxamic fatty acid from olive oil

nije evidentirano

Olive oil; fatty acids; hydroxamic acids; triglycerides

nije evidentirano

Podaci o izdanju

31

15.02.2013.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Farmaceutsko-biokemijski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Farmacija