Sastav i biološki učinci maslinovog ulja (CROSBI ID 381047)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Pejović, Jasminka
Barbarić, Monika
hrvatski
Sastav i biološki učinci maslinovog ulja
Maslinovo ulje oduvijek je bila važna namirnica u svakodnevnoj prehrani mediteranskog stanovništva, a zbog blagotvornog djelovanja na zdravlje i dugovječnost kroz vjekove, danas je postalo sinonim zdravog načina prehrane u cijelom svijetu. Glavni razlog porasta potrošnje maslinovog ulja je njegova prehrambena, preventivna pa čak i terapeutska vrijednost. Blagotvorni učinci maslinovog ulja pripisivali su se visokom udjelu mononezasićenih masnih kiselina (naročito oleinskoj kiselini), međutim u poslijednjih desetak godina eksperimentalna istraživanja (in vivo i in vitro) ukazuju na veliki biološki potencijal fenolnih spojeva. Zbog svoje visoke antoksidativne i prutuupalne aktivnosti, antimikrobnog i neuroprotektivnog učinka, mogućnosti da povoljno reguliraju procese u stanici, ovi spojevi imaju blagotvorno djelovanje na fiziološke procese u zdravlju i bolesti.
maslinovo ulje; fenoli; ekstra djevičansko maslinovo ulje; oleuropein; hidroksitirozol; tirosol; oleinska kiselina; mediteranska prehrana; oleokantalolive oil; virgine olive oil; phenols; oleuropein; maslinovo ulje; fenoli; ekstra djevičansko maslinovo ulje; oleuropein; hidroksitirozol; tirosol; oleinska kiselina; mediteranska prehrana; oleokantal
nije evidentirano
engleski
Composition and biological activity of olive oil
nije evidentirano
olive oil; virgine olive oil; phenols; oleuropein; hydroxytyrosol; tyrosol; oleic acid; Mediterranean diet; oleokantal
nije evidentirano
Podaci o izdanju
80
24.09.2013.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Farmaceutsko-biokemijski fakultet
Zagreb