Antioksidativni učinak odabranih vrsta roda Thymus L. (CROSBI ID 383998)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Jurković, Iva
Vladimir-Knežević, Sanda
hrvatski
Antioksidativni učinak odabranih vrsta roda Thymus L.
U ovom diplomskom radu ispitivana je antioksidativna aktivnost etanolnih ekstrakata nadzemnih dijelovi različitih vrsta roda Thymus (T. longicaulis, T. praecox subsp. polytrichus, T. pulegioides, T. serpyllum subsp. serpyllum, T. striatus i T. vulgaris). Korištene su spektrofotometrijske metode određivanja sposobnosti keliranja iona željeza, sposobnosti redukcije te ukupnog antioksidativnog kapaciteta. Među ispitanim uzorcima najbolju sposobnost keliranja pokazala je vrsta T. vulgaris (IC50= 125, 84 ±2, 60 µg/mL). Svi su ekstrakti imali podjednaku sposobnost redukcije s IC50 vrijednostima u rasponu od 11, 39 µg/mL do 15, 10 µg/mL. Podjednak ukupni antioksidativni kapacitet također je ustanovljen za sve ispitane biljne uzorke pri nižim koncentracijama, dok je pri najvišoj testiranoj koncentraciji (100 µg/mL) najveći antioksidativni kapacitet određen za vrstu T. longicaulis.
Lamiaceae; Thymus; antioksidativni učinak
nije evidentirano
engleski
Antioxidative activity of selected Thymus L. species
nije evidentirano
Lamiaceae; Thymus; antioxidative activity
nije evidentirano
Podaci o izdanju
33
10.07.2012.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Farmaceutsko-biokemijski fakultet
Zagreb