Fitokemijski sastav i antioksidativni učinak aronije - Aronia melanocarpa (Michx.) Elliot (CROSBI ID 391484)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Krajnović, Martina
Vladimir-Knežević, Sanda
hrvatski
Fitokemijski sastav i antioksidativni učinak aronije - Aronia melanocarpa (Michx.) Elliot
U okviru ovog diplomskog rada provedeno je istraživanje fitokemijskog sastava i antioksidativnog djelovanja plodova vrste Aronia melanocarpa (Michx.) Elliot. Prisutnost flavonoida, fenolnih kiselina, antocijana, saponina, sterola i triterpenskih kiselina detektirana je tankoslojnom kromatografijom. Spektrofotometrijski je određeno da suhi plodovi sadrže 0, 17% flavooida, 3, 92% fenolnih kiselina, 0, 68% antocijana i 2, 94% trjeslovina. Primjenom različitih spektrofotometrijekih metoda ustanovljena su antioksidativna svojstva etanolnog ekstrakta plodova aronije, u usporedbi s vitaminom C. ispitani ekstrakt pokazao je sposobnost hvatanja DPPH i NO radikala te redukcije metalnih iona.
Aronia melanocarpa; aronija; polifenoli; antioksidativna aktivnost
nije evidentirano
engleski
Phytochemical composition and antioxidant activity of chokeberry - Aronia melanocarpa (Michx.) Elliot
nije evidentirano
Aronia melanocarpa; chokeberry; polyphenols; antioxidant activity
nije evidentirano
Podaci o izdanju
51
15.03.2014.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Farmaceutsko-biokemijski fakultet
Zagreb