Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Antioksidativni potencijal fenolnih kiselina (CROSBI ID 630684)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Bival Štefan, Maja ; Vladimir-Knežević, Sanda Antioksidativni potencijal fenolnih kiselina // 5. hrvatski kongres farmacije s međunarodnim sudjelovanjem / Zorc, Branka (ur.). Zagreb: Hrvatsko farmaceutsko društvo, 2015. str. 208-208

Podaci o odgovornosti

Bival Štefan, Maja ; Vladimir-Knežević, Sanda

hrvatski

Antioksidativni potencijal fenolnih kiselina

Oksidativni stres danas povezujemo s nastankom brojnih patoloških procesa i čitavog niza oboljenja poput karcinoma, dijabtesa, upalnih, kardio-vaskularnih i neurodegenerativnih bolesti. Prekomjerno stvaranje kisikovih spojeva te nastala oštećenja stanica i tkiva mogu se ublažti unosom prirodnih antioksidansa, među kojima se ističu polifenolni spojevi. Dosadašnja znanstvena istraživanja ukazala su na brojne biološke učinke fenolnih kiselina. U okviru ovog rada provedeno je usporedno istraživanje antioksidativnih svojstava šest hidroksibenzojevih (p-hidroksibenzojeva, salicilna, galna, vanilinska, izovanilinska i siringična) i osam hidroksicimetnih kiselina (ružmarinska, klorogenska, p-kumarinska, o-kumarinska, kavena, ferulična, izoferulična i sinapinska). Primijenjene su spektrofotometrijske metode određivanja sposobnosti keliranja i redukcije iona željeza, hvatanja slobodnih radikala te ukupnog antioksidativnog kapaciteta. Ustanovljena su različita antioksidativna svojstva istraženih fenolnih kiselina koja su ovisila o njihovim strukturnim obilježjima, uključujući broj, vrstu i položaj supstituenata na benzenskoj jezgri. Sposobnost keliranja dokazana je samo za p-hidroksibenzojevu ((IC50 = 34, 17 µg/mL) i salicilnu kiselinu (IC50 = 63, 30 µg/mL). Među hidroksibenzojevim kiselinama najbolja redukcijska svojstva imala je galna kiselina (IC50 = 1, 25 µg/mL), dok je ružmarinska kiselina bila najučinkovitija hidroksicimetna kiselina (IC50 = 1, 97 µg/mL). Najbolju sposobnost hvatanja DPPH slobodnog radikala pokazale su galna (IC50 = 0, 24 µg/mL) i kavena kiselina (IC50 = 0, 36 µg/mL), a za njih je ujedno određen i najveći ukupni antioksidativni kapacitet izražen kao ekvivalent vitamina C. Dobiveni rezultati ukazali su na veliki antioksidativni potencijal fenolnih kiselina i potrebu daljnjih istraživanja njihove uloge u smanjenju oksidativnog stresa.

Oksidativni stres; antioksidansi; fenolne kiseline

nije evidentirano

engleski

Antioxidant potential of phenolic acids

nije evidentirano

Oxidative stress; antioxidants; phenolic acids

nije evidentirano

Podaci o prilogu

208-208.

2015.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

5. hrvatski kongres farmacije s međunarodnim sudjelovanjem

Zorc, Branka

Zagreb: Hrvatsko farmaceutsko društvo

978-953-7897-05-5

Podaci o skupu

5. Hrvatski kongres farmacije s međunarodnim sudjelovanjem

poster

01.01.2015-01.01.2015

Rovinj, Hrvatska

Povezanost rada

Farmacija