Metode za ubrzano zrenje mesa (CROSBI ID 426588)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Nedić, Josipa
Mastanjević, Krešimir
hrvatski
Metode za ubrzano zrenje mesa
Meso i mesni proizvodi značajan su prehrambeni izvor bjelančevina, vitamina B kompleksa i željeza koji su neophodni za pravilno funkcioniranje organizma. Meso životinja prije, tijekom i poslije klanja prolazi kroz nekoliko faza procesa koji na kraju rezultiraju sa određenim strukturalnim svojstvima tog proizvoda. Voditelji tih faza i glavni pokretači svega, dakako su enzimi. Enzimskim promjenama i procesima podliježu proteini mesa što u konačnici dovodi do omekšavanja mesa. Proces koji vodi do poboljšanja mekoće naziva se 'zrenje' i potaknuto je proteolizom miofibrilarnih i vezivno tkivnih proteina. Uvođenje egzogenih otopina u mišiće životinja za klanje i peradi koje sadrže metalne ione kao što su Ca2+ ili Na+ pokazali su pozitivno djelovanje na omekšavanje mesa. Kroz ovaj rad ćemo razmotriti nekoliko načina za ubrzano zrenje (omekšavanje) mesa koristeći najrazličitije tehnike kojima se postižu određena svojstva mesa.
meso ; zrenje ; omekšavanje ; enzimi
nije evidentirano
engleski
Methods for tenderizing meat
nije evidentirano
meat ; ripening ; tenderizing ; enzym
nije evidentirano
Podaci o izdanju
21
07.02.2019.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek