Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj godišnjeg razdoblja na pojavnost gljivica u hrani za tovne piliće (CROSBI ID 676211)

Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija

Ravić, Ivica ; Ostović, Mario ; Kovačić, Matija ; Ekert Kabalin, Anamaria ; Matković, Kristina ; Sabolek, Ivana ; Pavičić, Željko ; Žura Žaja, Ivona ; Valpotić, Hrvoje ; Horvatek Tomić, Danijela Utjecaj godišnjeg razdoblja na pojavnost gljivica u hrani za tovne piliće // Zbornik / Balenović, Mirta (ur.). Zagreb: Hrvatski veterinarski institut ; Centar za peradarstvo, 2019. str. 145-149

Podaci o odgovornosti

Ravić, Ivica ; Ostović, Mario ; Kovačić, Matija ; Ekert Kabalin, Anamaria ; Matković, Kristina ; Sabolek, Ivana ; Pavičić, Željko ; Žura Žaja, Ivona ; Valpotić, Hrvoje ; Horvatek Tomić, Danijela

hrvatski

Utjecaj godišnjeg razdoblja na pojavnost gljivica u hrani za tovne piliće

Cilj istraživanja bio je utvrditi broj i kvalitativni sastav gljivica u hrani za tovne piliće u različitim razdobljima godine, s naglaskom na vrste iz roda Aspergillus kao jednima od najpatogenijih gljivica za perad. Uzorci hrane (n=5) uzimani su izravno iz hranilica jedanput na tjedan tijekom 36-dnevnog tova u ljetnom i zimskom razdoblju godine, u komercijalnim uvjetima proizvodnje. Pilići su hranjeni ad libitum kompletnim krmnim smjesama. Podatci su analizirani referentnim programom Statistica v. 13.4. Rezultati istraživanja pokazali su da je broj gljivica u hrani bio najmanji u prvom tjednu tova, značajno veći u trećem, a najveći u posljednjem, petom tjednu tijekom oba razdoblja (p<0, 05 sve). Broj gljivica bio je značajno veći u prvom i četvrtom tjednu tova tijekom ljetnog razdoblja u usporedbi sa zimskim, ali i u prosjeku tijekom tova ljeti (p<0, 05 sve). Tijekom oba razdoblja iz hrane je u prosjeku izdvojeno najviše kvasaca, no značajno više ljeti (p<0, 05). Godišnje razdoblje nije imalo utjecaja na prosječan broj plijesni A. niger, A. terreus, Cladosporium sp., Fusarium sp. i Rhizopus sp., dok je A. flavus bio značajno češće izdvojen iz hrane u toplom, a Mucor sp. i Penicillium sp. u hladnom razdoblju godine (p<0, 05 sve). Može se zaključiti da učestalost i zastupljenost pojedinih vrsta gljivica u hrani za piliće u tovu ovise o razdoblju godine. Više pozornosti higijeni hrane za tovne piliće trebalo bi pridati tijekom toplijih mjeseci u godini.

tovni pilići ; gljivice ; hrana ; godišnje razdoblje

nije evidentirano

engleski

Seasonal impact on the occurrence of fungi in broiler feed

nije evidentirano

broilers ; fungi ; feed ; season

nije evidentirano

Podaci o prilogu

145-149.

2019.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik

Balenović, Mirta

Zagreb: Hrvatski veterinarski institut ; Centar za peradarstvo

1848-3747

Podaci o skupu

XIII. znanstveno-stručni simpozij „PERADARSKI DANI 2019.“ s međunarodnim sudjelovanjem

poster

08.05.2019-11.05.2019

Poreč, Hrvatska

Povezanost rada

nije evidentirano