Svježi sir - drevno blago tradicionalnog hrvatskog stola (CROSBI ID 784935)
Druge vrste radova | popularni rad
Podaci o odgovornosti
Tudor Kalit, Milna
hrvatski
Svježi sir - drevno blago tradicionalnog hrvatskog stola
Svježi sir tradicionalno se proizvodi i konzumira u sjeverozapadnim dijelovima Hrvatske, dakle na području Zagreba, Križevaca i Varaždina, ali danas je njegova konzumacija udomaćena gotovo u cijeloj Hrvatskoj. Proizvodnja svježeg sira obuhvaća dobivanje gruša postupkom zakiseljavanja. Bakterije mliječne kiseline provode fermentaciju prilikom čega nastaje mliječna kiselina. Njezin nastanak rezultira snižavanjem pH vrijednosti zbog čega nastaje glatki, ugodno kiseo gruš, kojega nakon procesa cijeđenja nazivamo svježi sir. Svježi sir može se konzumirati odmah nakon proizvodnje za razliku od poznatih tvrdih i polutvrdih sireva, koji svoja specifična svojstva dobivaju tek nakon procesa zrenja od nekolike mjeseci. Svježem siru pripisuje se posebna nutritivna vrijednost.
svježi sir, nutritivna vrijednost, tehnologija proizvodnje
nije evidentirano
engleski
Svježi sir - drevno blago tradicionalnog hrvatskog stola
nije evidentirano
fresh cheese, nutritive value, manufacturing technology
nije evidentirano
Podaci o izdanju
Mljekarska revija Mlijeko i ja 1 (29)
2019.
nije evidentirano
objavljeno
1846-8268