Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Svježi sir - drevno blago tradicionalnog hrvatskog stola (CROSBI ID 784935)

Druge vrste radova | popularni rad

Tudor Kalit, Milna Svježi sir - drevno blago tradicionalnog hrvatskog stola // Mljekarska revija Mlijeko i ja 1 (29). 2019.

Podaci o odgovornosti

Tudor Kalit, Milna

hrvatski

Svježi sir - drevno blago tradicionalnog hrvatskog stola

Svježi sir tradicionalno se proizvodi i konzumira u sjeverozapadnim dijelovima Hrvatske, dakle na području Zagreba, Križevaca i Varaždina, ali danas je njegova konzumacija udomaćena gotovo u cijeloj Hrvatskoj. Proizvodnja svježeg sira obuhvaća dobivanje gruša postupkom zakiseljavanja. Bakterije mliječne kiseline provode fermentaciju prilikom čega nastaje mliječna kiselina. Njezin nastanak rezultira snižavanjem pH vrijednosti zbog čega nastaje glatki, ugodno kiseo gruš, kojega nakon procesa cijeđenja nazivamo svježi sir. Svježi sir može se konzumirati odmah nakon proizvodnje za razliku od poznatih tvrdih i polutvrdih sireva, koji svoja specifična svojstva dobivaju tek nakon procesa zrenja od nekolike mjeseci. Svježem siru pripisuje se posebna nutritivna vrijednost.

svježi sir, nutritivna vrijednost, tehnologija proizvodnje

nije evidentirano

engleski

Svježi sir - drevno blago tradicionalnog hrvatskog stola

nije evidentirano

fresh cheese, nutritive value, manufacturing technology

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Mljekarska revija Mlijeko i ja 1 (29)

2019.

nije evidentirano

objavljeno

1846-8268

Povezanost rada

Nutricionizam, Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija