Kinetika otpuštanja 4-aminosalicilne kiseline iz biološki prihvatljivih pH-ovisnih 4- pikolilamidnih hidrogelatora (CROSBI ID 676771)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Škorjanc, Viktor ; Preočanin, Tajana ; Frkanec, Leo ; Portada, Tomislav
hrvatski
Kinetika otpuštanja 4-aminosalicilne kiseline iz biološki prihvatljivih pH-ovisnih 4- pikolilamidnih hidrogelatora
4-aminosalicilna kiselina (p-aminosalicilna kiselina, PAS) upotrebljava se još od 1940-ih za liječenje tuberkuloze. S vremenom su je iz uporabe istisnuli učinkovitiji lijekovi, no nastanak sojeva uzročnika tuberkuloze iznimno otpornih na antibiotike ponovno joj je dao na važnosti.[1] Pri povišenoj temperaturi i pH u rasponu od 1, 3 do 5, 3 PAS se raspada na 3- aminofenol (m-aminofenol, MAP), [2] potencijalno otrovan spoj, zbog čega je bitno spriječiti otpuštanje PAS u želudcu. U ovom je radu dizajniran, pripravljen i istražen novi sustav za kontrolirano otpuštanje PAS temeljen na 4-pikolilamidnim hidrogelatorima čija su gelirajuća svojstva ovisna o pH medija. Optimizirana je sinteza spojeva 1a, 1c i 1f, te su dizajnirani i sintetizirani novi spojevi 1b, 1d i 1e.[3, 4] Praćena je kinetika otpuštanja PAS iz hidrogela u vodenim otopinama pri pH = 1, 1 i pri pH = 7, 2. Hidrogel dobiven zagrijavanjem smjese hidrogelatora, PAS i vode uronjen je u otopinu određenog pH te je, uz konstantno miješanje, UV- Vis-sondom praćena apsorbancija pri valnoj duljini maksimalne apsorpcije PAS tijekom 24 h. Snimanjem baždarnog dijagrama PAS potvrđena je valjanost Beer-Lambertovog zakona u istraživanom rasponu koncentracija. Iz spektara hidrogelatora, PAS i MAP određena je pogodna valna duljina za mjerenje kinetike otpuštanja. Gel je nakon snimanja suspendiran u otopini kako bi se provjerilo dolazi li do nastajanja MAP. Na spektru suspendiranog gela vidljivo je kako pri pH = 1, 1, MAP nastaje u zanemarivoj količini, dok pri pH 7, 2 nastajanje MAP nije zamijećeno. Rezultati mjerenja ukazuju na to da je otpuštanje PAS iz hidrogela spoja 1a znatno sporije u otopini nižeg pH, što ispunjava cilj istraživanja – pronalaženje hidrogela koji zadržava djelatnu tvar pri prolasku kroz želudac. 1 P. R. Donald, A. H. Diacon, Lancet Infect. Dis. 2015, 15, 1091. 2 R. F. Rekker, W. T. Nauta, J. Med. Pharm. Chem. 1960, 2, 281. 3 V. Čaplar, L. Frkanec, M. Jokić, J. Makarević, T. Portada, M. Žinić, Ž. Jelčić, patentna prijava WO 2008102127 2008. 4 V. Škorjanc, T. Portada, L. Frkanec, postersko priopćenje, Knjiga sažetaka XII. susreta mladih kemijskih inženjera, Zagreb 22. i 23. veljače 2018, 57.
hidrogel, kontrolirano otpuštanje, 4-aminosalicilna kiselina, hidrogelatori male molekulske mase
nije evidentirano
engleski
Kinetics of 4-aminosalicylic Acid Hydrochloride Release from Biologically Acceptable pH- dependent 4-picolylamide Hydrogelators
nije evidentirano
hydrogel, controlled release, 4-aminosalicylic acid, low molecular weight hydrogelators
nije evidentirano
Podaci o prilogu
26-26.
2018.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
II. simpozij supramolekulske kemije : knjiga sažetaka
Frkanec, Leo ; Namjesnik, Danijel ; Tomišić, Vladislav
Zagreb: Institut Ruđer Bošković
978-953-7941-26-0
Podaci o skupu
2. simpozij supramolekulske kemije
poster
12.12.2018-12.12.2018
Zagreb, Hrvatska