Funkcionalni proizvodi za osobe s glutenskom enteropatijom (CROSBI ID 427003)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Dukarić, Ivan
Banjari, Ines
hrvatski
Funkcionalni proizvodi za osobe s glutenskom enteropatijom
Celijakija ili glutenska enteropatija je kronična autoimuna bolest koju karakterizira atrofija crijevnih resica kod genetski predisponiranih ljudi prilikom ingestije glutena ili sličnih proteina. Podjednako zahvaća oba spola i sve dobne skupine a globalna prevalencija se procjenjuje na 1, 4%. Klinička slika celijakije je vrlo raznolika što otežava dijagnozu. Razlikujemo tipičnu, atipičnu, tihu i latentnu celijakiju, no moguća je i alergija na brašno i necelijakijska preosjetljivost na gluten. Bez obzira na oblik koji je prisutan, jedina dokazano uspješna terapija je doživotna bezglutenska prehrana. Doza glutena koju osoba može tolerirati značajno varira ; od 10 do 100 mg no dnevni unos glutena do 10 mg/dan se smatra apsolutno sigurnim čak i za najosjetljivije osobe. Ipak, prehrana bez glutena često ne zadovoljava potrebe za mineralima, vitaminima ili prehrambenim vlaknima te se razvijaju funkcionalni proizvodi koji bi premostili ove nedostatke. Funkcionalni proizvodi za oboljele od celijakije prije svega moraju biti zdravstveno sigurni, biti organoleptički i cijenom prihvatljivi. Za proizvodnju takvih proizvoda od interesa su žitarice koje ne sadrže gluten, pseudožitarice, leguminoze, gomolj čičoke a pokazali su se korisni i neki tehnološki procesi. Cilj ovog rada je dati uvid u sve aspekte celijakije, od liječenja do funkcionalnih proizvoda za oboljele od celijakije.
celijakija ; bezglutenska prehrana ; funkcionalni proizvodi ; gluten
nije evidentirano
engleski
Functional products for people with gluten enteropathy
nije evidentirano
celiac disease ; gluten-free diet ; functional products ; gluten
nije evidentirano
Podaci o izdanju
30
30.05.2019.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek
Povezanost rada
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija, Nutricionizam