Utjecaj različitih šećera i citokinina na mikropropagaciju kupine sorte 'Reuben' (CROSBI ID 265742)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Kereša, Snježana, Ivanka Habuš Jerčić, Kristina Batelja Lodeta, Marijana Barić, Marija Pecina, Anita Bošnjak Mihovilović, Martina Zec
hrvatski
Utjecaj različitih šećera i citokinina na mikropropagaciju kupine sorte 'Reuben'
Cilj istraživanja bio je utvrđivanje protokola za mikropropagaciju kupine sorte ‘Reuben’. Vegetacijski vršci izolirani su aseptično pod stereomikroskopom iz aksilarnih pupova i postavljeni na medij za uspostavljanje kulture (EM). Na mediju za proliferaciju (PM) ispitivan je utjecaj šećera u dvije varijante: s dodanih 30 g L-1 saharoze ili 20 g L-1 glukoze + 10 g L-1 saharoze. Da bi se utvrdila optimalna vrsta i koncentracija citokinina za mikropropagaciju, u drugom pokusu ispitano je 5 tretmana: 6-benzilaminopurin (BAP) u koncentracijama 1 mg L-1 i 0, 3 mg L-1, meta-topolin (mT) u jednakim koncentracijama te kao kontrola, medij bez hormona. Zakorjenjivanje in vitro provedeno je u dvije varijante, na mediju s dodanom indolil-3-octenom kiselinom (IAA) u koncentraciji 1 mg L-1 i na mediju bez hormona. Najveći broj izdanaka po eksplantatu (2, 6) dobiven je na mediju s 1 mg L-1 BAP-a, ali su oni ujedno bili najkraći. Najdulji izdanci dobiveni na mediju s 0, 3 mg L-1 BAP-a ili mT kao i na mediju bez hormona. Postotak zakorjenjivanja bio je viši (61%) na mediju za zakorjenjivanje bez hormona. Aklimatizacija je bila uspješna i iznosila 92%-95%, ovisno o mediju za zakorjenjivanje.
in vitro proliferacija, šećer, 6-benzilaminopurin, meta-topolin
nije evidentirano
engleski
Influences of different types of sugar and cytokinin on micropropagation of blackberry cultivar ‘Reuben’
nije evidentirano
in vitro proliferation, sugar, 6-benzilaminopurine, meta-Topoline
nije evidentirano