Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj tjelesne mase pri klanju na klaoničke pokazatelje i odlike trupa romanovske janjadi (CROSBI ID 427567)

Ocjenski rad | diplomski rad

Hećimović, Marko Utjecaj tjelesne mase pri klanju na klaoničke pokazatelje i odlike trupa romanovske janjadi / Prpić, Zvonimir (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2019

Podaci o odgovornosti

Hećimović, Marko

Prpić, Zvonimir

hrvatski

Utjecaj tjelesne mase pri klanju na klaoničke pokazatelje i odlike trupa romanovske janjadi

Cilj rada bio je utvrditi utjecaj tjelesne mase pri klanju na klaoničke pokazatelje i odlike trupova romanovske janjadi. Sva istraživana janjad bila je s istog gospodarstva te je držana u identičnim uvjetima smještaja i hranidbe. Istraživanjem je bilo obuhvaćeno ukupno 27 ženske janjadi romanovske pasmine koja je prema ciljanoj tjelesnoj masi utvrđenoj neposredno prije klanja podijeljena u dvije skupine: lakša janjad (klaonička masa od 24 do 27 kg) i teža janjad (klaonička masa od 29 do 35 kg). Prosječna klaonička masa lakše janjadi bila je 25, 35 kg, dok je prosječna klaonička masa teže janjadi bila 31, 57 kg. Klanje janjadi je obavljeno u ovlaštenoj klaonici, a trupovi su podvrgnuti standardnim postupcima obrade janjećih trupova. Nakon klanja i obrade obavljena su vaganja pojedinih unutarnjih organa, kože s donjim dijelovima nogu te samih trupova. Također, utvrđene su sljedeće morfometrijske odlike trupova: duljina trupa, dubina prsa, širina prsa, širina zdjelice i duljina stražnje noge. 45 minuta nakon klanja izmjerena je pH vrijednost M. longissimus dorsi te su utvrđeni parametri boje (L*, a* i b*) na mišićnim regijamai M. rectus abdominis (MRA) i M. semitendinosus (MS). Utvrđen je značajan utjecaj klaoničke mase janjadi na masu trupa (P<0, 05), masu želudca s crijeva (P<0, 001), masu jestivih iznutrica (P<0, 01 ; P<0, 001) te masu kože s donjim dijelovima nogu (P<0, 01). Međutim, nije utvrđen statistički značajan utjecaj tjelesne mase janjadi pri klanju na iskoristivost trupa koji je bio gotovo identičan u obje istraživane skupine (51, 79% u lakše janjadi : 52, 31% u teže janjadi). Također, trup janjadi zaklane pri većoj tjelesnoj masi (skupina teže janjadi) bio je statistički značajno razvijeniji s obzirom na utvrđene prosječne vrijednosti mjera trupova nego trup lakše janjadi, pri čemu se jedino duljina stražnje noge nije značajno razlikovala između navedenih skupina janjadi. Istraživanjem je utvrđena gotovo identična pH vrijednost mesa između obje skupine janjadi. Klaonička masa janjadi nije statistički značajno utjecala niti na jedan praćeni parametar boje mesa, i to u obje mišićne regije.

romanovska janjad, randman, morfometrijske odlike trupa, pH vrijednost mesa, boja mesa

nije evidentirano

engleski

The effect of body weight at slaughter on slaughter traits and carcass characteristics of Romanov lambs

nije evidentirano

Romanov lambs, yield, morphometric traits of carcass, pH value of meat, the colour of meat

nije evidentirano

Podaci o izdanju

30

19.06.2019.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)