Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Primjena autohtonih sojeva bakterija mliječne kiseline kao funkcionalnih starter kultura (CROSBI ID 427607)

Ocjenski rad | diplomski rad

Marina Blažević Primjena autohtonih sojeva bakterija mliječne kiseline kao funkcionalnih starter kultura / doc. dr. sc. Andreja Leboš Pavunc (mentor); Zagreb, Hrvatska, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2019

Podaci o odgovornosti

Marina Blažević

doc. dr. sc. Andreja Leboš Pavunc

hrvatski

Primjena autohtonih sojeva bakterija mliječne kiseline kao funkcionalnih starter kultura

U ovom radu korišteni su sojevi Lactobacillus brevis ZG1, Lactobacillus plantarum ZG1C, Lactococcus lactis ZG7-10 i Lactobacillus fermentum D12 za proizvodnju sušenog svježeg sira. To su sojevi bakterija mliječne kiseline izolirani iz tradicionalno proizvedenih sireva, te prethodno identificirani i okarakterizirani kao funkcionalne starter kulture. Uz to je proizveden i sir s komercijalnom starter kulturom, DSM CT-203, te su ta dva sira uspoređena prema fizikalno-kemijskim i senzoričkim svojstvima. Sir proizveden s autohtonim sojevima je po senzorskim svojstvima, u odnosu na sir proizveden s komercijalnom starter kulturom, bio puno sličniji siru tradicionalno proizvedenom spontanom fermentacijom. Sekvencioniranjem je određen udio svih bakterijskih vrsta prisutnih u proizvedenom siru među s najvećom koncentracijom vrste Lactococcus lactis. RAPD-PCR metodom potvrđena je prisutnost dodanih autohtonih bakterijskih vrsta u siru, a određen je i broj njihovih živih stanica koji je bio veći od 106 što dobiveni sir definira kao sir s funkcionalnim probiotičkim svojstvima.

autohtoni sojevi bakterija mliječne kiseline, probiotici, sušeni svježi sir, starter kulture

nije evidentirano

engleski

Application of autochthonous strains of lactic acid bacteria as functional starter cultures

nije evidentirano

autochthonous lactic acid bacteria strains, probiotics, dried fresh cheese, starter culture

nije evidentirano

Podaci o izdanju

47

03.07.2019.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

nije evidentirano