Polifenolni spojevi, teksturna i senzorska svojstva suhih smokava s hrvatskog tržišta (CROSBI ID 427725)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Bogović, Marija Gabrijela
Bursać Kovačević, Danijela
hrvatski
Polifenolni spojevi, teksturna i senzorska svojstva suhih smokava s hrvatskog tržišta
Cilj ovog rada je bio odrediti polifenolni sastav, senzorska i teksturna svojstva suhih smokava prikupljenih s hrvatskog tržišta. Od ukupno 8 uzoraka, 4 su bila porijeklom iz Turske, a preostala 4 porijeklom iz Hrvatske. Analize ukupnih fenola, flavonoida, flavan-3-ola, hidroksicimetnih kiselina te antioksidacijske aktivnosti (FRAP) provedene su spektrofotometrijski. Ekstrakcija je provedena uz 50%-tni metanol primjenom Ubrzane ekstrakcije otapalima (Accelerated Solvent Extraction, ASE) uz statičko vrijeme 15 min, 2 ekstrakcijska ciklusa, pri 80 °C. Uzorcima suhih smokava određena je suha tvar sušenjem, teksturna svojstva primjenom analizatora teksture te senzorska svojstva metodom kvantitativne deskriptivne analize (QDA). Dobiveni rezultati upućuju da su općenito veći udjeli fenolnih spojeva određeni u turskim smokvama (90, 72 vs. 75, 39 mg GAE 100 g-1), dok su u uzorcima smokava s hrvatskog tržišta određene veće vrijednosti antioksidacijskog kapaciteta (110, 71 vs. 86, 10±0, 12 mg AAE 100 g-1). Nadalje, rezultati teksturalne analize pokazuju kako turski uzorci imaju veću tvrdoću i čvrstoću u usporedbi s hrvatskim, dok je razlika u elastičnosti među uzorcima hrvatskih i turskih smokava mala. Senzorskom analizom je utvrđeno da su uzorci hrvatskih smokava općenito za poželjne senzorske desriptore imali veće ocjene u usporedbi s turskim smokvama. Ove rezultate potkrijepila je i provedena PCA analiza.
smokva, ASE ekstrakcija, polifenolni spojevi, senzorska analiza, tekstrurna svojstva
nije evidentirano
engleski
Polyphenols, textural and sensory properties in dried figs from the croatian market
nije evidentirano
fig, ASE extraction, polyphenols, sensory analysis, textural propertise
nije evidentirano
Podaci o izdanju
63
30.05.2019.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb