Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Polifenolni spojevi, teksturna i senzorska svojstva suhih smokava s hrvatskog tržišta (CROSBI ID 427725)

Ocjenski rad | diplomski rad

Bogović, Marija Gabrijela Polifenolni spojevi, teksturna i senzorska svojstva suhih smokava s hrvatskog tržišta / Bursać Kovačević, Danijela (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2019

Podaci o odgovornosti

Bogović, Marija Gabrijela

Bursać Kovačević, Danijela

hrvatski

Polifenolni spojevi, teksturna i senzorska svojstva suhih smokava s hrvatskog tržišta

Cilj ovog rada je bio odrediti polifenolni sastav, senzorska i teksturna svojstva suhih smokava prikupljenih s hrvatskog tržišta. Od ukupno 8 uzoraka, 4 su bila porijeklom iz Turske, a preostala 4 porijeklom iz Hrvatske. Analize ukupnih fenola, flavonoida, flavan-3-ola, hidroksicimetnih kiselina te antioksidacijske aktivnosti (FRAP) provedene su spektrofotometrijski. Ekstrakcija je provedena uz 50%-tni metanol primjenom Ubrzane ekstrakcije otapalima (Accelerated Solvent Extraction, ASE) uz statičko vrijeme 15 min, 2 ekstrakcijska ciklusa, pri 80 °C. Uzorcima suhih smokava određena je suha tvar sušenjem, teksturna svojstva primjenom analizatora teksture te senzorska svojstva metodom kvantitativne deskriptivne analize (QDA). Dobiveni rezultati upućuju da su općenito veći udjeli fenolnih spojeva određeni u turskim smokvama (90, 72 vs. 75, 39 mg GAE 100 g-1), dok su u uzorcima smokava s hrvatskog tržišta određene veće vrijednosti antioksidacijskog kapaciteta (110, 71 vs. 86, 10±0, 12 mg AAE 100 g-1). Nadalje, rezultati teksturalne analize pokazuju kako turski uzorci imaju veću tvrdoću i čvrstoću u usporedbi s hrvatskim, dok je razlika u elastičnosti među uzorcima hrvatskih i turskih smokava mala. Senzorskom analizom je utvrđeno da su uzorci hrvatskih smokava općenito za poželjne senzorske desriptore imali veće ocjene u usporedbi s turskim smokvama. Ove rezultate potkrijepila je i provedena PCA analiza.

smokva, ASE ekstrakcija, polifenolni spojevi, senzorska analiza, tekstrurna svojstva

nije evidentirano

engleski

Polyphenols, textural and sensory properties in dried figs from the croatian market

nije evidentirano

fig, ASE extraction, polyphenols, sensory analysis, textural propertise

nije evidentirano

Podaci o izdanju

63

30.05.2019.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija