Nove netoplinske tehnologije u prehrambenoj industriji (CROSBI ID 678790)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Ježek, Damir ; Karlović, Sven ; Dujmić, Filip ; Bosiljkov, Tomislav ; Brnčić, Mladen
hrvatski
Nove netoplinske tehnologije u prehrambenoj industriji
Područje novih netoplinskih tehnologija doživjelo je nagli razvoj paralelno sa sve većom potrebom industrije i očekivanjima potrošača za sve kvalitetnijim proizvodima koji su podvrgnuti minimalnoj obradi. S obzirom da su toplinske tehnologije poput sterilizacije visokim temperaturama energetski vrlo zahtjevne, pri čemu imaju i negativan utjecaj na prehrambene proizvode, znanost i industrija sve više ispituju i koriste tehnologije kojima bi se minimizirao utjecaj na nutritivna i senzorska svojstva gotovih proizvoda. Pri tome je nužno zadržati razinu inaktivacije mikroorganizama i rok trajanja proizvoda. Danas se u industriji najviše koristi obrada visokim hidrostatskim tlakom, koji pri sobnim temperaturama uspješno inaktivira mikroorganizme uz minimalan utjecaj na kvalitetu proizvoda. Tako obrađeni proizvodi imaju i značajno dulji rok trajanja. Ultrazvuk visokog intenziteta se već duže vremena koristi u kemijskoj industriji, a sve češće i u prehrambenoj zbog širokog raspona mogućih primjena. Od inaktivacije mikroorganizama, homogenizacije, ekstrakcije, emulzifikacije, sušenja i drugih tehnoloških operacija, ultrazvuk je našao primjenu u gotovo svim granama prehrambene industrije. Pulsna električna polja su razvijena kako bi se velikom brzinom i uz minimalni utjecaj na materijal koji se obrađuje inaktivirali mikroorganizmi. Zbog svojih tehnoloških svojstava, primjena mu je ograničena na tekuće i polutekuće materijale gdje se pokazao vrlo efikasnim uz zadržavanje svih nutritivnih sastojaka koji su se nalazili u početnoj sirovini. Nove netoplinske tehnologije uza sve prednosti imaju i manji utjecaj na okoliš s obzirom na manju potrebu za energijom za toplinu, miješanje, generiranje vodene
netoplinske tehnologije, visoki hidrostatski tlak, ultrazvuk, pulsna električna polja
nije evidentirano
engleski
New non-thermal technologies in the food industry
nije evidentirano
non-thermal technologies, high hydrostatic pressure, ultrasound, pulsed electric fields
nije evidentirano
Podaci o prilogu
1-10.
2019.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik radov - 30 Živilstvo in prehrana med tradicijo in inovacijo
Sonja Smole Možina, Maja Paš
978-961-6908-22-1
Podaci o skupu
30th Food Technology days 2019, Food Science, Technology and nutrition between tradition and innovation
ostalo
19.06.2019-19.06.2019
Ljubljana, Slovenija