Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Nove netoplinske tehnologije u prehrambenoj industriji (CROSBI ID 678790)

Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija

Ježek, Damir ; Karlović, Sven ; Dujmić, Filip ; Bosiljkov, Tomislav ; Brnčić, Mladen Nove netoplinske tehnologije u prehrambenoj industriji // Zbornik radov - 30 Živilstvo in prehrana med tradicijo in inovacijo / Sonja Smole Možina, Maja Paš (ur.). 2019. str. 1-10

Podaci o odgovornosti

Ježek, Damir ; Karlović, Sven ; Dujmić, Filip ; Bosiljkov, Tomislav ; Brnčić, Mladen

hrvatski

Nove netoplinske tehnologije u prehrambenoj industriji

Područje novih netoplinskih tehnologija doživjelo je nagli razvoj paralelno sa sve većom potrebom industrije i očekivanjima potrošača za sve kvalitetnijim proizvodima koji su podvrgnuti minimalnoj obradi. S obzirom da su toplinske tehnologije poput sterilizacije visokim temperaturama energetski vrlo zahtjevne, pri čemu imaju i negativan utjecaj na prehrambene proizvode, znanost i industrija sve više ispituju i koriste tehnologije kojima bi se minimizirao utjecaj na nutritivna i senzorska svojstva gotovih proizvoda. Pri tome je nužno zadržati razinu inaktivacije mikroorganizama i rok trajanja proizvoda. Danas se u industriji najviše koristi obrada visokim hidrostatskim tlakom, koji pri sobnim temperaturama uspješno inaktivira mikroorganizme uz minimalan utjecaj na kvalitetu proizvoda. Tako obrađeni proizvodi imaju i značajno dulji rok trajanja. Ultrazvuk visokog intenziteta se već duže vremena koristi u kemijskoj industriji, a sve češće i u prehrambenoj zbog širokog raspona mogućih primjena. Od inaktivacije mikroorganizama, homogenizacije, ekstrakcije, emulzifikacije, sušenja i drugih tehnoloških operacija, ultrazvuk je našao primjenu u gotovo svim granama prehrambene industrije. Pulsna električna polja su razvijena kako bi se velikom brzinom i uz minimalni utjecaj na materijal koji se obrađuje inaktivirali mikroorganizmi. Zbog svojih tehnoloških svojstava, primjena mu je ograničena na tekuće i polutekuće materijale gdje se pokazao vrlo efikasnim uz zadržavanje svih nutritivnih sastojaka koji su se nalazili u početnoj sirovini. Nove netoplinske tehnologije uza sve prednosti imaju i manji utjecaj na okoliš s obzirom na manju potrebu za energijom za toplinu, miješanje, generiranje vodene

netoplinske tehnologije, visoki hidrostatski tlak, ultrazvuk, pulsna električna polja

nije evidentirano

engleski

New non-thermal technologies in the food industry

nije evidentirano

non-thermal technologies, high hydrostatic pressure, ultrasound, pulsed electric fields

nije evidentirano

Podaci o prilogu

1-10.

2019.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik radov - 30 Živilstvo in prehrana med tradicijo in inovacijo

Sonja Smole Možina, Maja Paš

978-961-6908-22-1

Podaci o skupu

30th Food Technology days 2019, Food Science, Technology and nutrition between tradition and innovation

ostalo

19.06.2019-19.06.2019

Ljubljana, Slovenija

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija