Primjena združenih probiotičkih bakterija kao funkcionalnih starter kultura (CROSBI ID 427862)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Marina Strinavić
doc. dr. sc. Andreja Leboš Pavunc
hrvatski
Primjena združenih probiotičkih bakterija kao funkcionalnih starter kultura
Korištenjem pasteriziranog mlijeka s komercijalno dostupnim starter kulturama se osigurava kontrolirana fermentacija i dobivanje proizvoda ujednačene kvalitete, ali se gube tradicionalne karakteristike sira. Cilj ovoga rada bio je proizvesti sir korištenjem definiranih autohtonih bakterija mliječne kiseline Lactobacillus helveticus M92, Lactobacillus plantarum M92C, Lactobacillus fermentum D12 i Lactococcus lactis ZG7-10. Dobiveni svježi sir je sušen tijekom 48 sati pri 40 °C. Nakon sušenja i tijekom skladištenja proizvedenog sira i sirutke praćeni su parametri kvalitete (masa, prinos, preživljavanje sojeva, mikrobiološka čistoća, pH vrijednost, kiselost, količina masti i laktoze, suhe tvari, prisustvo diacetila) te se pomoću RAPD i DGGE metode dokazalo prisustvo dodanih starter kultura u siru. Tijekom skladištenjem je došlo do pada broja živih stanica starter kultura, ali je broj ostao veći od 1x106 CFU/g što dobiveni sir definira kao sir s funkcionalnim probiotičkim svojstvima. Dobiveni proizvodi su mikrobiološki ispravni odnosno ne sadrže bakterije iz rodova Listeria i Salmonella.
bakterije mliječne kiseline, funkcionalna hrana, probiotici, starter kulture
nije evidentirano
engleski
The use of combined probiotic bacteria as functional starter cultures
nije evidentirano
functional food, lactic acid bacteria, probiotics, starter cultures
nije evidentirano
Podaci o izdanju
34
15.07.2019.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb, Hrvatska