Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Primjena združenih probiotičkih bakterija kao funkcionalnih starter kultura (CROSBI ID 427862)

Ocjenski rad | diplomski rad

Marina Strinavić Primjena združenih probiotičkih bakterija kao funkcionalnih starter kultura / doc. dr. sc. Andreja Leboš Pavunc (mentor); Zagreb, Hrvatska, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2019

Podaci o odgovornosti

Marina Strinavić

doc. dr. sc. Andreja Leboš Pavunc

hrvatski

Primjena združenih probiotičkih bakterija kao funkcionalnih starter kultura

Korištenjem pasteriziranog mlijeka s komercijalno dostupnim starter kulturama se osigurava kontrolirana fermentacija i dobivanje proizvoda ujednačene kvalitete, ali se gube tradicionalne karakteristike sira. Cilj ovoga rada bio je proizvesti sir korištenjem definiranih autohtonih bakterija mliječne kiseline Lactobacillus helveticus M92, Lactobacillus plantarum M92C, Lactobacillus fermentum D12 i Lactococcus lactis ZG7-10. Dobiveni svježi sir je sušen tijekom 48 sati pri 40 °C. Nakon sušenja i tijekom skladištenja proizvedenog sira i sirutke praćeni su parametri kvalitete (masa, prinos, preživljavanje sojeva, mikrobiološka čistoća, pH vrijednost, kiselost, količina masti i laktoze, suhe tvari, prisustvo diacetila) te se pomoću RAPD i DGGE metode dokazalo prisustvo dodanih starter kultura u siru. Tijekom skladištenjem je došlo do pada broja živih stanica starter kultura, ali je broj ostao veći od 1x106 CFU/g što dobiveni sir definira kao sir s funkcionalnim probiotičkim svojstvima. Dobiveni proizvodi su mikrobiološki ispravni odnosno ne sadrže bakterije iz rodova Listeria i Salmonella.

bakterije mliječne kiseline, funkcionalna hrana, probiotici, starter kulture

nije evidentirano

engleski

The use of combined probiotic bacteria as functional starter cultures

nije evidentirano

functional food, lactic acid bacteria, probiotics, starter cultures

nije evidentirano

Podaci o izdanju

34

15.07.2019.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

Biotehnologija