Primjena novih tehnologija u sušenju poljoprivrednih proizvoda (CROSBI ID 427974)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Andačić, Josipa
Voća, Sandra
hrvatski
Primjena novih tehnologija u sušenju poljoprivrednih proizvoda
Sušenje poljoprivrednih proizvoda spada među najstarije načine dorade i prerade. Prije industrijalizacije većina stanovništva živjela je u ruralnim sredinama i bavila se poljoprivredom. Iskorištavali su energiju sunca i vjetra te na taj način sušili poljoprivredne proizvode. Razvojem tehnike i tehnologije razvijala se i tehnika i tehnologija sušenja i zato danas na tržištu postoje mnogobrojne nove tehnologije sušenja poljoprivrednih proizvoda. Pored klasičnih načina, unaprjeđuju se i tehnologije sušenja na valjcima, sušenje raspršivanjem, vakuum sušenje, a kao jedan od najsuvremenijih načina i sušenje zamrzavanjem. Značaj konzerviranja oduzimanjem vode ogleda se pored dobivanja kvalitetnijih proizvoda i u korištenju jednostavnih uređaja, u umjerenim investicijama i u skromnijim potrebnim uvjetima čuvanja. Smanjenjem mase i volumena proizvoda znatno se smanjuju troškovi skladištenja, pakiranja i transporta.
sušenje, nove tehnologije, vakuum sušenje, sušenje raspršivanjem, sušenje zamrzavanjem
nije evidentirano
engleski
Application of new technologies in dried agricultural products
nije evidentirano
drying, new drying technology, vacuum drying, spray drying, freeze drying
nije evidentirano
Podaci o izdanju
28
10.07.2019.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb