Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Primjena novih tehnologija u sušenju poljoprivrednih proizvoda (CROSBI ID 427974)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Andačić, Josipa Primjena novih tehnologija u sušenju poljoprivrednih proizvoda / Voća, Sandra (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2019

Podaci o odgovornosti

Andačić, Josipa

Voća, Sandra

hrvatski

Primjena novih tehnologija u sušenju poljoprivrednih proizvoda

Sušenje poljoprivrednih proizvoda spada među najstarije načine dorade i prerade. Prije industrijalizacije većina stanovništva živjela je u ruralnim sredinama i bavila se poljoprivredom. Iskorištavali su energiju sunca i vjetra te na taj način sušili poljoprivredne proizvode. Razvojem tehnike i tehnologije razvijala se i tehnika i tehnologija sušenja i zato danas na tržištu postoje mnogobrojne nove tehnologije sušenja poljoprivrednih proizvoda. Pored klasičnih načina, unaprjeđuju se i tehnologije sušenja na valjcima, sušenje raspršivanjem, vakuum sušenje, a kao jedan od najsuvremenijih načina i sušenje zamrzavanjem. Značaj konzerviranja oduzimanjem vode ogleda se pored dobivanja kvalitetnijih proizvoda i u korištenju jednostavnih uređaja, u umjerenim investicijama i u skromnijim potrebnim uvjetima čuvanja. Smanjenjem mase i volumena proizvoda znatno se smanjuju troškovi skladištenja, pakiranja i transporta.

sušenje, nove tehnologije, vakuum sušenje, sušenje raspršivanjem, sušenje zamrzavanjem

nije evidentirano

engleski

Application of new technologies in dried agricultural products

nije evidentirano

drying, new drying technology, vacuum drying, spray drying, freeze drying

nije evidentirano

Podaci o izdanju

28

10.07.2019.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

nije evidentirano