Primjena blisko infracrvene spektroskopije u analizi patvorenja meda (CROSBI ID 428118)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Longin, Lucija
Jurinjak Tušek, Ana
hrvatski
Primjena blisko infracrvene spektroskopije u analizi patvorenja meda
Med je visokovrijedna namirnica, koja zbog svog sastava i cijene sve češće postaje meta patvorenja. U okviru ovog rada provedena je analiza fizikalno-kemijskih svojstava 15 uzoraka izvornih medova te patvorina meda s različitim udjelima komponenata za patvorenje (glukozni i kukuruzni sirup) su razvijeni kemometrijski modeli (PLS i ANN) za opis i predikciju udjela dodane patvorine i fizikalno-kemijskih svojstva meda na temelju NIR spektara. Dobiveni rezultati fizikalno-kemijskih svojstva pokazuju da su analizirani uzorci izvornih medova u skladu s Pravilnikom o medu te da se dodatak patvorine jednostavno može detektirati na osnovu električne vodljivosti. Na temelju koeficijenta determinacije za validaciju, RMSEP vrijednosti, SEP i RPD vrijednosti za razvijene PLS modele za predikciju udjela patvorina u medu može se zaključiti da su razvijeni modeli robusni i pouzdani za primjenu na uzorcima koji nisu uključeni u model. Rezultati također upućuju da razvijene neuronske mreže osiguravaju dobro slaganje između eksperimentalnih vrijednosti i modelom previđenih vrijednosti na razini učenja, testiranja i validacije jer su za svih 15 uzoraka koeficijenti determinacije na sve tri razine (učenje, testiranje validacija) viši od 0, 9 a pogreške modela niske (RMSE < 0, 01) te se mogu koristiti za predikciju udjela patvorine i opis fizikalno-kemijskih svojstava patvorina meda na temelju NIR spektra.
med, patvorenje, NIR spektroskopija, kemometrija
nije evidentirano
engleski
Application of near infrared spectroscopy in analysis of adulteration in honey
nije evidentirano
honey, adulteration, NIR spectroscopy, chemometrics
nije evidentirano
Podaci o izdanju
63
23.07.2019.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb