Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Razvoj kemometrijskih modela za predikciju udjela patvorina, ukupnih fenola i antioksidacijske aktivnosti meda na temelju UV-VIS spektra (CROSBI ID 428119)

Ocjenski rad | diplomski rad

Grbeš, Franjo Razvoj kemometrijskih modela za predikciju udjela patvorina, ukupnih fenola i antioksidacijske aktivnosti meda na temelju UV-VIS spektra / Jurinjak Tušek, Ana (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2019

Podaci o odgovornosti

Grbeš, Franjo

Jurinjak Tušek, Ana

hrvatski

Razvoj kemometrijskih modela za predikciju udjela patvorina, ukupnih fenola i antioksidacijske aktivnosti meda na temelju UV-VIS spektra

Cilj ovog rada bio je razviti kemometrijske modele (modele parcijalne linearne regresije i umjetne neuronske mreže) za opis i predikciju udjela patvorine (glukozni i kukuruzni sirup) te koncentracije ukupnih polifenola i antioksidacijske aktivnosti meda na temelju UV-VIS spektra. U tu svrhu pripremljene su patvorine 15 uzoraka meda bagrema s glukoznim i kukuruznim sirupom u udjelu od 10 – 90 % te su im snimani UV-VIS spektri u rasponu valnih duljina λ = 325 – 390 nm i izmjerene koncentracije ukupnih polifenola i određena antioksidacijska aktivnost DPPH i FRAP metodom. Rezultati pokazuju da analiza glavnih komponenata UV-VIS spektra razdvaja patvorene uzorake meda na dvije velike skupine te da PLS modeli i modeli ANN pokazuju izvrsne predikciju udjela patvorina na temelju UV-VIS spektara s minimalnim pogreškama (R2 > 0, 90). U analiziranim uzorcima meda izmjerene su koncentracije ukupnih polifenola u rasponu od 13, 80 do 108, 40 mgGAE kg-1te je uočeno da dodatak kukuruznog sirupa uzrokuje porast udjela polifenola, dok dodatak glukoznog sirupa ima za posljedicu smanjenja udjela ukupnih polifenola u pripremljenim patvorinama meda.

bagremov med, ukupni fenoli, antioksidacijska aktivnost, kemometrijski modeli

nije evidentirano

engleski

Development of chemometric models for prediction of adulteration ratio, total phenols content and antioxidant activity of honeys based on UV-VIS spectra

nije evidentirano

acacia honey, adulteration, total phenols, antioxidant activity, chemometrics

nije evidentirano

Podaci o izdanju

53

23.07.2019.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija